18.3.12

P, 1876. päev: pühapäev

Vihma tõttu jääb ära tänaseks plaanitud käik „kilpkonnade juurde” ehk sohu.

Eelmine kord oli mul kaasas 2× konverter (Sigma EX APO DG; linki anda ei saa, sest Sigma veebilehel on sellele pandud mingi täiesti astronoomiline jaemüügihind), aga unustasin kasutada (ja sestap pidi mängivate tuttpüttide pilti koledasti suurendama). Ega ma konverterit suurt eriti kasutanud ei ole ja eile proovisin kuivalt. Selgus pisut ebameeldiva üllatusena, et kui see on Sigma 120–400 mm objektiivi taga, siis selle autofookus ei tööta, ja ei tööta isegi see, et fookuses olemise peale läheb näidikus vastav sümbol põlema, nagu juhtub käsitsi teravustamisel. Tänapäeval nimelt on möödas need ajad, kui silmaga sai pildi teravama kui autofookusega. Kogu kooslus (kere, konverter, objektiiv – mis on 400 mm asendis kõvasti pikem –, varjuk) on üle poole meetri pikk ja kaalub üle 2 kg. 2× konverter teeb ava kaks korda väiksemaks, st f/5,6-st tuleb f/11. Mõistagi meenub ammune aeg, mil mul oli siherdune koletis nagu Maksutovi süsteemis peegelobjektiiv MTO-1000/10, mis kaalus 3 kg ja millega üldiselt ei saanud pildistada käelt. Võimlemine on sarnane, aga õnneks töötab objektiivi optiline stabilisaator. Üldpilt on siiski veel pehmem kui ilma konverterita ja kuigi ilma konverterita selle objektiivi pildi saab väärtusega Blacks 15 suht kobedaks, ei saa sama käsitsi teravustamise tõttu.

Täna õhtupoolikul – kui vihm on jäänud järele, aga kui on kindel, et sohu siiski ei lähe, – pildistan rõdul lilli, kasutades lähivõteteks 12 mm vaherõngast. Ükspäev lugesin mälu värskenduseks üle selle kasutusjuhendi, kus põhiobjektiivi kohta on öeldud, et seda lainurkasendis kasutada ei saa. Noh, selgub ka, miks – selle teravustamiskaugus kipub siis olema nii lähedal, et see oleks rohkem nagu tagapool objektiivi esiklaasi. Pikemas asendis saab, ligi 10 cm jääb ruumi. Canoni 12 mm vaherõngast on küll kritiseeritud, et see on tõenäoliselt kalleim hind, mida te kunagi 12 mm õhu eest maksate (ja on olemas mitu korda odavamaid teiste tootjate rõngaid), aga nad ei ole arvestanud, et Canoni rõngal on ka objektiivi elektrikontaktid (mida odavrõngastel ei ole), st objektiiv töötab normaalselt: teravustab, paneb ava (koguni ava eelvaade töötab, ehkki esti tunde järgi vajutades kargab lahti hoopis kaamerakere pisivälk), töötab optiline stabilisaator.

* * *

E on laenanud keelekooli raamatukogust õppepõneviku, mille kaane värvilahendus on täpselt selline, nagu mul viimati läbi saadud raamatul, nii et korraks rõõmustan, mis lugemisvaraga ta arendab keeleoskust:

Tegelt on asjalood enam kui kahtlased, sest kõigi nelja lennuki ehitamise ajaks oli isand Wulf juba surnud ja isand Focke enam lennukitega ei tegelenud
* * *

„Midsomeri mõrvade” huvilistele – osapealkirjade mitu korda esinenud sõned (seisuga 21. III 2012; ilma artiklite ning side- ja eessõnadeta):
  1. death – 11
  2. dead – 9
  3. blood – 5
  4. murder – 4
  5. dark – 3
  6. man – 3
  7. murders – 3
  8. day – 2
  9. innocence – 2
  10. king – 2
  11. life – 2
  12. Midsomer – 2
  13. night – 2
  14. secrets – 2
  15. wedding – 2
Muidu oleme väga rahul asjaoluga, et sama hinna eest, mille eest pakub kohalik eesti selts kahe Eesti jazzmuusiku kontserti, saab „Midsomeri mõrvu” 2 karpi ehk 28 osa ehk üle ööpäeva. Mul oli plaan panna siia kummagi karbi foto, ühe allkirjaks selle ühe ja teise allkirjaks selle teise muusiku nimi, aga järele mõeldes ei pane.

No comments: