27.8.15

N, 3000. päev: naabrid, rongid ja mittekadunud pildid

Kell 5.20 imestan, et koer köhib täitsa inimhäälega, aga see on alt naaber, kes on tulnud rõdule suitsetama ja hoiatavalt köhib, et me jõuaks akna tihedalt sulgeda.

Siis kütab juba mitmendat päeva Eesti ajalehtede ja jutumeeste kirgi Poolast väidetavalt leitud kullarong. Asja teab kõmu-uudiseid lahkav Doubtful News, kes manitseb ettevaatlikkusele, ja seda minagi, sest ainus ülemaailmne ajaleht, kus seda mainitud on, on Telegraph, aga see on Telegraph, noh. Saab teada, et seda kullarongi „peaaegu leitakse” Poolas umbes iga viie aasta tagant, umbes nagu iga kümne aasta tagant kõnnitakse dosimeetritega Saksamaal ümber järve, kuhu uputatud sõjaaegsete tuumauuringute materjalid, iga kord midagi leidmata. Miskipärast ei ole needsamad kõmusõbrad üles võtnud kõmulembese Siberian Timesi lugu, kuidas kunstnik kohanud metsas lumeinimest, rääkinud temaga telepaatiliselt ja joonistanud koguni portree, kasetohule – ühe kommenteerija arvates olnud see lumeinimene tegelikult Brežnev.

Saksamaal lainetab ikka veel paar aastat tagasi lainetama löödud skandaal, et USA nuhib sakslaste järel. Isegi saksa tuttav paneb üles Snowdeni pildi, juures umbes taoline tekst, et kui inimesel midagi varjata ei ole, mida ta siis kardab. Mille juurde siis torkan, et selle ütleja varjab end praegu Venemaal, hahahahaa ☺.

* * *

Õhtul võtan südame rindu ja üritan käivitada Lr-i. See teatab ikka, et kataloog on rikkis; vaatan siis soovitatud abist, mida teha. See ütleb, et asendage rikkis kataloog varukoopiaga (Lr-i varukoopia = kataloogi mujale kirjutatud eksemplar, kausta nimeks on pandud kuupäev ja kellaaeg) ja käivitamisel hoidke all Ctrl-nuppu, siis saab valida kataloogi. No nii teengi, uusim varukoopia on 2. juulist ja sedasi avaneb Lr 2.7.2015 seisuga. Aga avaneb. Mõningane kergendus, ajamasin on visanud mind juuli algusse, aga mitte kaugemale minevikku.

Kadund:
  • Osa pärast viimast varundamist toimunud töötlusest (aga ma umbkaudu mäletan, kus kaustades ja mida tegin)
  • Umbes 3000 vahepeal lisandunud pilti (aga need on failidena olemas, pilt ise CR2-failis ja metaandmed XMP-failis ning uuesti importimisel loeb ja kuvab Lr mõlemaid üsna kenasti)
  • Märksõnaloetelu muudatused (uus hierarhia on olemas uute või muudetud vanade ja vahepeal töödeldud piltide juures, aga selle sobitamine vanasse on tükk tegemist)
  • Pärast viimast varundamist koostatud albumid (aga alles on valmis albumite ekspordid, sealt tuleb ajada järge ning meenutada tehtud töötlusi)
Alles:
  • Uued pildid ise (muidugi ilma väljaroogitud piltideta, mis on eriti mõnus; väljaroogitud pildid on kadunud ka kaustadest, kust kustutasin need pärast viimast varundamist, nende leidmiseks tuleb kogu kausta piltide metaandmed uuesti salvestada, Lr annab puuduva faili veateate ja kuvab need eraldi, kust saab nende kataloogikanded märgistada ja kustutada)
  • Uute piltide märksõnad ja asukohad
  • Mingi osa vahepeal toimunud pilditöötlusest
Mõningane tülikas värk on 1990. aastate analoogfotode märksõnade taastamine: esiteks käisin need juulis kõik läbi ja lisasin objektiiviga MTO-1000 võetud piltidele sellekohase märksõna; teiseks leidsin midagi hoopis muud otsides 1993. a fotomapi vahelt kirjutusmasinaga kenasti trükitud loetelu, täpselt mis elukad on ühel dinosauruste luukerede näituse piltidel, ladina nimetustega ja puha, ja lisasin need märksõnad märksõnahierarhiasse, korrastades selles loomariigi taksonoomiat. Need on JPEG-failid, kus metaandmed kirjutatakse otse faili, ning puhkuselt naastes kirjutasin muudetud failid arhiivis uutega üle. Mis tähendab, et muudatused on failides olemas, aga see tuleb kuidagi öelda ka Lr-le. Ma hästi ei taha kümmet tuhandet pilti Lr-st eemaldada ja uuesti importida, äkki aitab kausta uuendamine.

Olen Lr-i kasutanud ligi kuus aastat ja nüüd on siis esimene kord, kui varukoopiat läheb reaalselt vaja ning reaalselt mõistan, kui väga on vaja, et see oleks võimalikult värske. Siperia opettaa.

No comments: