10.8.15

E, 2983. päev: tuvid ja jõed

E ema sünnipäeva pilte printimas. Vahepeal on pool tundi aega, raamat sai läbi, putkas fotoajakirju suurt ei ole. Ostetu on algajatele, aga seal on põnevaid kunstfotode nippe, mida saaks proovida.

Vandeseltsihuvilistele tähelepanek, et O. bin L. on elus ja töötab Kirikmäe prisma fotonurgas.

E-l on olnud kole kohtumine joodiknaabriga, kelle hirmuteod ei piirdu supinaabri teatel ainult majaga (koridorid, liftid, lillekastid, postkastid, välisuks jne), ja loeme tähelepanelikult läbi valla heakorraeeskirjad. Väga huvitav. Saan teada, et ainus konkreetne loom, keda sööta ei tohi, on tuvi (ja tuvipidajad peavad enda üles andma, ja tegevuse lõpetanud tuvipidaja ei tohi tuvisid loodusesse lasta), mida on korraldada võrdlemisi raske, sest Columba livia f. rustica on tänu sarnastele heakorraeeskirjadele ka mujal omavalitsustes koondunud naaberlinna kolme kohta (kahele südalinna platsile, raudteejaama ja majavaremetesse joodiknaabri stammkõrtsi vastas) ning meie vallas teda lihtsalt ei ela. Metslindude toitmisest ei midagi, v.a kui see ei sodi ega häiri naabreid. Sõbervaresed nüüd tervitavad meid – paar vaikset kraaksu päevas –, aga see on olematu võrreldes pideva maanteemühaga mitukümmend meetrit allpool.

Ah jaa, suve algul olnud sekstandivaimustuse tulemusel selgus, kui palju on korter jõest kõrgemal (mida soovisingi mõõta). Korter, õigemini minu silm on jõest kõrgemal, kui nüüd õigesti mäletan – sest mõõtsin seda juunis ja kirjutasin mõõtmistulemused ja arvutused minig vana ümbriku taha, mida enam alles ei ole –, mingi 48 meetrit (mõõtmisviga on umbes 1 m). Lambist arvasin ennevanasti, et kõrguste vahe on oma 40 m – 25 m maanteest ja maanteest jõeni on oma 15 m, aga vähe edasi mäest alla on silla all neljakordne maja, see täidab sillaaluse kõrgusest pool ja maanteest alla jõeni on seal veel üle viie meetri ning suur sild on korterist mõni meeter madalamal. Mõõtmist peab kordama talvel, kui puudel lehti ei ole, sest maa-ameti kaardil on jõeoru rattateel mitu 0,1 m täpsusega kõrguspunkti, aga neile jäävad suvel puud ette. Maanteel itaallaste juures on samuti, aga sinna jääb itaallaste maja nurk ette. Viltu üle maja sissekäigu paistab ühes kohas jõgi, mille kaugust sai alla meetri täpsusega mõõta, normaalse veetaseme kõrgus on 0,1 m täpsusega teada ja veetase paistis olevat normaalne. Probleem muidugi selles, et jõgi on seal otsejoones üle 160 m kaugusel ja silmapiirist ainult umbes 35° madalamal – oleks lähemal, oleks kauguse ja nurga mõõtmine täpsem.

No comments: