25.6.14

K, 2612. päev: eksam nr 1

Saksa keele eksam. Olin võtnud kartoteegist kaasa nende 19 ühendverbi kaarti, millest õpetaja ähvardas valida eksamile 4, ja hommikupoolikul kordasin neid, pannes neist neli kõige keerukamat (=arulagedamat) lausa randmepadja serva vahele silma alla, ning aeg-ajalt vaatasin ja vahetasin kaartide kohti.

(Randmepadi on mu isiklik, geeltäitega, käte klaviatuuriasendi iseärasuse tõttu vasakult kulunud rohkem kui paremalt ja kunagi varem juba ümber pööratud. Nüüd on tema eluke otsakorral, ajab paksu kleepuva tati taolist ollust välja kummastki otsast, üäh. Kui et vasakut kätt enam randmetoel hoida ei saa (kas mulle tundub või ongi nii, et eesti keeli tippides liigub rohkem vasak käsi?), tekib õhtuks vasaku randme alla lauale tume metaljas hägune laik ning kellarihmal on kolm kohta nii kulunud, et „kellafirma”* nimi enam ei paista.)

 (* Kaubamaja, kes kellad tellis, vt „Onu tiktaki lood”.)

Ühendverbide ülesandeid on igat pidi; ühendverbe on tugevasti rohkem kui lubatud neli.

Eksami suuline osa (kuulamine ja rääkimine) lubatakse lõpuks. Üks kirjalik verbivormide asendamise ülesanne on võetud mingi õpiku ülesandest, mida mõni aeg tagasi just nägin (inime läheb reisile, töökaaslased imestavad – õpikus Siberi raudteele, eksamil ei öelda, kuhu), aga ei mäleta, kus see oli (meil kursusel õpikut nimelt ei ole), ammugi mitte, mis verbivormid sinna käivad.

Kirjanditeemad on „Toiduainete raiskamine”, „Euroopa Parlamendi valimiste tulemused” ja veel mingi kolmas, eelmisest veel igavam teema. Klassitoas kirjutab meiega koos eksamitööd keegi teise kursuse õppur; tema kuulamisülesande jaoks ajab õpetaja meid vaheajale; selleks ajaks on kõik neli kohalolijat alustanud kirjandi kirjutamist ja kui õpetaja küsib, mis teemal, selgub, et kõik kirjutavad toiduainete raiskamisest, ning hetkel klassist ära olnu ei ole veel alustanud.

Suulises osas räägime ümbrikupalkadest ja muust ebaseaduslikust töötamisest ning minu alamrühmas (kes lahkab probleemi olemust; teine arutab, mida teha) ei ole keegi kuulnud libataksodest (kõige veidram, mida näinud, oli, et juhipoolsele uksele oli teibitud A4 markeritekstiga „Takso”).

No comments: