11.6.14

K, 2598. päev: trummilööja saatus

Öösel tund aega kole äike. E läheb veerand viiest lennuki peale, sain ise magama veerand kahest, äikese alguseks olin just nagu maganud jube kaua, aga kell oli alles 1.48. Oma kolmveerand tundi mürtsutas, paaril korral mõnesaja meetri kaugusele metsa, nii et pärastpoole suisa kahetsesin, miks ei pannud pildistama tavalist või linnukaamerat või salvestanud öövaikuses taustamürata kõuekõma, eriti kui ükspäev leidsin, miks helisalvesti oli möödakõndinud pasunakoori salvestanud nii, et pärast iga trummimatsu oli hetkeks kogu helipilt üsna vaikne. No salvestil on kuskil selline seade, eks ju, muidu tekib plärin, kui võnke kogu amplituud ära ei mahu, nagu nõiatrummil Tormise „Raua needmise” 1981. a plaadisalvestisel.

Trummidest ka. Tudengiaegne sõber kurdab FB-s, et tema kuuldekauguses toimub kord nädalas õhtul kolm tundi trummikursus, mis kõlab nagu Aafrika džungel, mida teha. Arutelu on pikk ja lõbus ning jõuab välja nõidadeni ning seega pakun loogiliselt, et kui muiste võeti sapikive sapikivide vastu, ajab trummarid kõige paremini ära nõiatrumm. Eriti kui (nagu pakub jätkuv arutelu) nõid tegelikult trummi mängida ei oska, aga on vihaga asja kallal.

Ülal lingitud laululugu tuletab meelde muidugi toredat arütmiatüüpide videot:



Ükspäev, kui The Fast Show’ raamat oli edukalt läbi, uurisin, kas on olemas ka ’Allo ’Allo raamat (enne kui meenus, et on ja et see meil isegi on). Selgub, et on ka uus (2012), mis tähistab 30 a sarja algusest ja kus on põhjalikult jututatud kõiki elusolevaid osalisi (kes enam ei ole, nendest on niisama elulugu enne ja pärast ’Allo ’Allo-d). Saab teada oh mis toredaid asju:
  • näiteks et ega Edithi osatäitja Carmen Silvera tegelikult viisi ei pidanudki, nii et Edithi „laulud” on vägagi autentsed (kuigi näitlejale suurt ei meeldinud neid publiku ees – Briti telekomöödiate stuudiolõigud salvestati ikka publiku ees – korrata; ükskord olevat tehnilisil põhjusil võetud üht Editi laulmist kolm korda ja kolmas kord olnud näitleja juba üsna mossis, aga siis pöördunud keegi teine näitleja publiku poole ja selgitanud, et ta mossitab seepärast, et suure näitekunstnikuna on tal valesti väga raske laulda, mis Carmen Silverale väga meeldis ja tuju paranes ja laulunumber sai linti)
  • või et Richard Gibsonil oli Herr Flick üldse esimene komöödiaroll; ta tahtnud tegelasele kõiksugu ihuvigu, nagu klaassilma, mehaanilist kätt ja puujalgu, aga lubati ainult üks kange jalg, kuigi ta saanud valida, kumb
  • ning ’Allo ’Allo roll oli sarja enamikele näitlejatele esimene suurroll (v.a musjöö Alfonsi kehastanud Kenneth Connor, kes oli vana kogenud komöödianäitleja) ning enamik ei pannud seda ka pahaks, kui neid ainult selle järgi mäletataksegi; enamik näitlejaid olid alguses ka üsna noored, v.a von Smallhausenit kehastanud John Louis Mansi, kellele see oli küll esimene suurroll, kuigi näitlejatee lõpus.
  • Kord kõlistanud näitleja Kirsten Cooke’i ukse taga kella kaks koolitüdrukut ja palusid tal öelda tema tegelase kildu Listen very carefully, I  shall say zis ooonly once.
  • Mitu näitlejat surid kas sarja ajal või veidi hiljem, aga väga vana madaam Fanny osatäitja jätkas näitlemist veel hiljemgi, 80. eluaastates (ta oli alustanud näitlemist ooperilauljana ning paaris kohas madaam Fanny ka laulab ning peale selle oli näitlejal erakordne anne teha igast repliigist midagi ooperinumbri sarnast, venitades iga häälikut, mida mitte keegi teine ei suutnud)
  • ning sarja tuntuse tõttu juhtunud, et mingit välisvõtet pidi filmitama ehtsal Prantsusmaal, aga kogemata määrati kuupäevaks 14. juuli, mil just võttekohast üle toimus rahvuspüha paraad, aga kui tegijad olid linnavõimudele seletanud, et tahaks ikka filmida, me siin kogemata tulime sellisel kuupäeval ja millal me jälle saame jne, suunatud paraad kohe mujale tänavale, et see on ju ’Allo ’Allo!!
  • ning et esimene (1987) Ernest Leclerc oli sama näitleja, kes oli olnud „Fawlty Towersi” heeringajaos surev hotellikülaline mr Leeman
  • ning et sarja alguses olnud ettekandja Maria näitleja, kellel see oli üks näitlejatee esimesi rolle, tõesti põristas R-tähti nii, et teised pidid näolt tatti pühkima, aga tema hilisem näitlejatee oli raske, sest vaatajatel oli silme ees Maria tegelaskuju, mitte see, mida näitleja tahtnuks mängida, niisiis vahetas ta elukutset ja tänapäeval hoopis maalib
  • ning stsenaariumikirjutaja tekstitoimeti speller läks politseinik Crabtree „prantsuskeelsete” replookide peale lilliks.

No comments: