31.7.12

T, 1994. päev: turul me oleme vennad ja õed

Kutseühing on valmis saanud kutsetõotuse ja eetikakoodeksi, mille saavad liikmed kinnitada või mitte täna õhtuni, nagu sain teada eile, sest kutseliidu meilid lähvad mul eraldi postkasti ja ma neid ei loe, sest hiljuti lahvatas seal mingi totter tohutu pikk arutelu. Annan oma ei-sõna ja kirjutan listi põhjenduse, miks. Esmalt muidugi, et „tõotus”, mis sõna minuealistel seostub ebameeldiva ja väidetavasti pühaliku üritusega koolisaalis, kui Muda-Mann sidus kaela räti, mis olnuvat osake suure kodumaa lipust, mis mu tollase arvutuse järgi olnuks jabura pindalaga ligi 4 ruutkilomeetrit. Oleks veel, et „vanne”, mis ajaloohuvilistel seostub mitmesuguste hoopis põnevamate asjadega, eksju.

Mõtte peale, et koodeksi võinuks läbi vaadata ka keegi süsteemianalüütik või vähemalt insener, meenutab E, et mullegi olevat koostamises osalemist pakutud, aga see mind ei huvitanud. Noh, tulemus on sihuke, et 5½ lk jahutakse iseenesest selgete ja üldiste asjade ümber, ent sellest, kuidas tööd konkreetselt teha, on lõpus paar rida. Teose pealkiri on eetikakoodeks, aga sellest kahetsusväärt viisil üldse puudub võimalus loobuda töö vastuvõtmisest isiklikel eetikapõhjustel. Ma taolist tegevust teenuseks ei nimetakski.

* * *

Täna ütleb lõplikult üles köögipliit – ja ikka võtmes, et seda ei saa enam keerata kinni. Poodi jääb minemata ja saabumiseni soovitan hädalahenduseks soojendada võimalikult palju külma vett. Leian lametangid, aga lüliti enam ei keera ja seega otsin katse-eksituse meetodil, mis kaitsme taga on pliit.

Loen üürilepingut, mida on seal öeldud hädapärase parandamise kohta – halvimal juhul jätab omanik tasumata. Mul muidugi kavas teatada uuest pliidist (ja selle paigaldamisel juhtunud väikestest lammutustöödest) omanikule aja säästmiseks ikka takkajärele.

No comments: