19.7.12

N, 1982. päev: linnuelu

Bussiraamat kirjeldab Tinbergeni ja Lorenzi hanekatseid, kuidas reageerivad linnud mitmesugustele linnusiluettidele. Katsekorraldus olnud selline, et umbes 10 m kõrguselt läks ühe puu otsast traat 50 m kaugusele teise puu otsa, teadlane ronis puu otsa, haakis traadi külge silueti ja libistas selle üle niidul askeldavate hanede. Tulemus on teada-tuntud: pika kaelaga siluette ei kardetud, lühikese kaelaga kardeti (röövlind!) ja traadilt kogemata allakukkunud siluett päästis valla suisa paanika (pistrik sööstab!!). No vat, aga haned olnud veel targemad kui mida teadlased oletasid: nad said aru, et kui inimene ronib puu otsa, hakkab juhtuma midagi koledat, ja jalutasid kohe niidult minema.

Tööl pikk koosolek koos lähimas restoranis lõunaga. Tee peal on tuviluustik, mille tekitamise omistab linnujäänuste välimääraja väikesele kullile (hoosuled tiibade küljes, väikesed luud terved).

Restoran on Hispaania restoran, 1½ tunniga jõutakse serveerida eel-, põhi- ja järelroog, aga selle peale, kui inimesed ütlevad, et kohe vaja olla töömajas tagasi, tehakse suured silmad ja küsitakse, kas te kohvi ei jäägi ootama.

No comments: