17.7.12

T, 1980. päev: GPX

Käin päeval vaatamas, mida pakub Kirikmäe prisma, aga õhtuks on huvi „päris” GPS-logeri järele tublisti lahtunud. Selgub, et telefon suudab salvestada järjest üle 14 000 teekonnapunkti (GPS-loger 10 000). Mul on teatavasti kaks telefoni, siinkandi omas on navigatsioonirakendus Maverick Pro (nii palju teekondi ja kohti, kui mälukaardile mahub), Eesti omas tasuta lihtversioon Maverick Lite (10 teekonda ja 10 salvestatud kohta). Maverick laadib kaardid internetist alla (iga mõõtkava jaoks omad), salvestab need telefoni SD-kaardile ja vajadust mööda kasutab ka hiljem, ilma andmesideta. Mõistagi on siinkandi telefoni kogunenud/kogutud rohkem kaardimaterjali, mille varundan arhiivi ja söödan huvitavama osa (st heaks selgunud kaardid) Eesti telefoni.

Eilsele lisaks täpsustan, et kmz-vorming loetleb ainult teekonnapunktide koordinaate; gpx teeb sama pluss salvestab iga punkti kellaaja ning kõrguse. Nõnda et kmz-is on vähem ja gpx-is rohkem teavet ning Google Earthist kellaaegadega gpx-iks eksportida ei saa. Võib-olla – või, nagu nüüd tohib kirjutada: võibolla – saab gpx-failiks teisendada Suunto dat-faili – GPS Visualizer midagi taolist lubab või vähemalt väidab, et toetab Suunto X10-t. Uurime, mida teeb selle spetsiaalne teisendamisleht.

Kui see õnnestub, siis kaalun ka Suunto X10 enda ülessoojendamist (see vidin, mille reklaamis figureerivad kesksel kohal kõrgmäestikud, on minu pühapäevakasutuses kõvasti lagunenud, näiteks enamik nuppude plastkatteid on murdunud). Google’ist leitud õpetussõnade järgi töötab selle aku kauem kui 7 tundi, kui panna salvestusvahemik pikemaks kui 1 s (1 minut, kuigi mu kogemuse järgi võib siis X10 vahepeal GPS-signaali kaotada). Samas on ka internetis sageli manatud X10 väga hüplikku trajektoori (näiteks nagu oleks käinud mitte tänavat, vaid majakatuseid mööda); alati on vaja Google Earthis trajektoori käsitsi parandada.

Ah jaa, kes soovib osta videokassette, aga kuskilt ei leia, siis Kirikmäe prismas on need kaerahelvestega samas riiulis. Juhuslikult nähtud, aga et selle peale ei tule ka pahas unenäos, siis panen siia kirja, äkki keegi saab abi.

No comments: