27.7.12

R, 1990. päev: juba reede

Tundub, nagu oleks alles nädala algus.

Viimase nädala-paari jooksul on tervelt kaks Eesti arvamusliidrit tulnud samale mõttele kui mina aprillis ilmunud kirjutises: eesti keelt ohustavad halvad tõlked.

Leht kirjutab, et majandusministeeriumi arvates on eesti kosmodroomi mõte jabur. Mida ma kogu aeg olen rääkinud: seda ei saa olla välja mõelnud insener! Sest kus on maailma kosmodroomid? – Asustamata alade (ookean, taiga, kõrb) ääres. Kus oleks eesti kosmodroomil alad, kuhu kukutada kanderaketi alumisi astmeid? Venemaale vä? Ja siis see, et 60. laiuskraad on pisut liiga põhjas, et saaks orbitaalkiiruse saavutamiseks kasutada maakera pöörlemist. Ilma selleta on vaja vähe vägevamat kanderaketti, mida küll võib lasta ka polaarorbiidile, st põhja või lõunasse, mitte ainult itta, aga seepeale saaksid kurjaks jälle soomlased ja lätlased-leedukad.

Kui kosmodroomi idee autorid mõtlesid suborbitaalset kosmoselennukit, siis, no vabandage väga, ei ole palju mõtet nimetada seda kosmodroomiks. Selle stardiks on vaja pikka lennurada. Raadi 5 km rada enam ei ole ja Kilulinna rada on ainult 3 km. Äkki kasutaks kunagisi maantee-varulennuvälju?

Käin GLSi laos, kus ootab mind astronoomilise päikesefiltrikile leht.

No comments: