13.7.11

K, 1653. päev: you haf spoilt me!

Mulle on peale blogipidamise omistatud ka videofilmide valmistamise oskus, väidetakse kogunisti, et ma filminuvat viimati jaanitulel. No vat, selles väites on kaks puudust: esiteks loobusin videote tegemisest 2007. aasta lõpus pärast seda, kui mõistsin, mihuke vaev kulub neid hästi tehes (4½-minutilise jupi tegemiseks läks vaja: võtteaega koos sõitudega 9 tundi, musta materjali 25 minutit, ühe 4-sekundilise võtte tabamiseks ootamist 2 tundi, muusikaga sobitamiseks kulus minuti peale tund; mustast materjalist jätkus 2 minuti jaoks, ülejäänud 2½ minutit koosneb ülejäänud materjalist, ning pealegi sobib muusika pildiga üksnes siis, kui sõnadest aru ei saa), ja teiseks ma jaanitulel ei käinudki!!

* * *

Bussiraamatus selgitab saksa vareslasteuurija Josef Reichholf saksa põhjalikkusega, miks annab varesepesade lõhkumine ja vareste laskmine soovitule hoopis vastupidise efekti. Kokkuvõttes on see nõnda, et peale kindlal territooriumil pesitsevate vareslaste elavad noored vareslased parvedes. Koorunud tibudele söödavad vareslased alguses putukaid, nagu kõik värvulised. Varakevadel on vareslase noka jaoks sobivaid suuri putukaid looduses vähe ja nende otsimise peale läheb palju vaeva (sh seepärast, et lagedal põllul putukaid suurt ei ole ja vares paksus metsas ei käi). Muu söögi peale lähevad vareslaste pojad üle pisut hiljem. Kui pesa lõhkuda, ei hakka vanalinnud uue pesaga samal aastal enam jändama, vaid ühinevad parvedega, mis söövad kõike, millest jõud üle käib, sh rohu sisse poetatud jänesepoegi. Autor järeldab: tahad väikesi varesekahjusid – ära vareseid torgi.

* * *

Pärast tuntud pika habetunud esikurjami kättesaamist tänavu mais kirjutati, et üks kahtlane asjaolu oli, et sinna majja osteti alati 10–15 saia. Nii et iga kord, kui poes kedagi taolise saiakuhilaga näeme, küsin ma, et ei tea, keda nemad varjavad. Teisalt ei või ette kujutada, mis saiakoguseid portugaallased korraga ära süüa võivad (selline sai nimelt ei seisa järgmise päevani) või siis kasutavad mingil viisil kuivanud saiu, nt mõõklemiseks. [Tahtsin siia juurde panna lingi Viivi ja Wagneri koomuskile, kuidas Wagner on ostnud kaks külmutatud haugi ja nad nendega vehklevad, aga no mine otsi nõela heinakuhjast, harrastuste teemat on seal 63 lk.]

No comments: