18.7.11

E, 1658. päev: 20

Täna saab 20 a sellest ajaloolisest õhtupoolikust, kui kõndisin fotopoodi ja ütlesin, et palun mulle see fotokas. Pildistasin sellega 2005. aastani 493 filmi ehk ligikaudu 14 245 fotot (täpne arv on teadmata, sest mõni film ja kaasaegsed märkmed on kadunud). Eks tal oli palju veidrusi, aga igati kasutatav fotokas. Tänu 1980. aastate inseneride kaugelenägelikkusele töötab tollaste objektiivide (EF-süsteem loodi 1987) elektrooniline andmevahetus kerega praegugi ja suumobjektiivi kasutatud fookuskaugus ilmub EXIF-andmetesse nagu niuhti. (Kvaliteet on iseasi, sest praegused digikaamerate objektiivid on teravama pildiga – sest digisensor on praegu teravam kui film: mu praegusel fotokal on suhteliselt hõre sensor ja ka sellel on arvutuslik pilditihedus ligi 4400 dpi; teralisuse tõttu filmil üle 1200 dpi hästi ei lähe. Tollane lemmikobjektiiv, Sigma 24 mm praegusel fotokal siiski ei tööta.) Samuti on vana fotoka vähestest nuppudest säilinud praegusel mõni samas kohas ja koguni mõjub samamoodi.

Lõuna ajal kahes suures raamatupoes. Üks on võib-olla siinmaa suurim (tänu 5-kordsele kõrgusele vähemasti kõrgeim), aga selles asjakohane lindude välimääraja puudub. On üks saksakeelne, kole raske (kriitpaberil), milles on fotod, mis viitab välimääraja kehvusele (pildistada on odavam kui joonistada ning loodusliku varieeruvuse tõttu ei pruugi fotole jääda kõiki liigi tüüpilisi jooni, mida saab kujutada joonisel). Prantsuskeelsed brošüürid tuletavad meelde vana anekdooti, kuidas eri maade inimesed kirjutasid raamatut elevandist.

Siis kirjatarvete poe kaudu prantsuse raamatupoodi, kus puudub üldse süsteem. Riiulitel ei ole muid silte kui et ostke siit või siin on allahinnatud raamatud. Teemade sildid puuduvad, kui selleks mitte lugeda eraldi toatäit koomikseid, mille ukseavas ripub sellele osutav [hoiatus]silt.

Nõnda et taas kord Amazon. Inglise Amazonis on muide olemas linnujäänuste välimääraja, et kohe teada, kes lind poetas leitud sule.

No comments: