10.5.11

T, 1589. päev: trillalaaa

Õhtul vihm (olen särgiväel), pärast äike. Üritan teha pilte, aga nagu kiuste, on kaabelpäästiku nupupoolse osa patarei tühi (sest kuigi teises otsas oleva patarei säästmiseks on seal olev voolulüliti hoolikalt asendis OFF, on keegi loll nupupoolse otsa nupu enda eelmisest korrast saati sisse jätnud – see oli kindlasti eelmisel aastal). Seega ei toimi läbi akna päästiku infrapunafunktsioon, vaid peaksin olema ise rõdul kaablinuppu vajutamas (või milleks siis üldse kaabel, võin vajutada ju niisama).

Otsustan oma heaks osutunud välgupildistusmeetodit veidi arendada. Objektiivi ees on tume PL-CIR-filter, panen avaks f/10, jätan tundlikkuseks ISO 100 ja hoian paigalekeeratud fotokal kergelt all akusahtli alumist päästikut (mis käib kergemini kui fotoka enda oma). Põhimõte siis see, et taolise ava ja filtriga on vaja pikka säritust (puudub ööpiltidel muidu tavalise ülevalgustuse oht; välgunool on nii ere, et jääb pildile küll) ning katik tuleb sulgeda kohe pärast esimest välku (ka siis, kui see on ainult pilve taga). Seisan rõdul, näpp päästikul, umbes pool tundi, aga saan [kohe teise pildi peale] vat sellise noole:

Kui oleksin kursust pidav kuningas, pakuksin pool kuningriiki masina eest, mis loeb ja hindab referaate. Tänaõhtuse seisuga on loetud 184 lk ja veel lugeda 91 lk. Võimalik, et tulevikus peaks kirjutama makro, mis kontrollib vajalikke märksõnu. Ettepaneku üle talletada referaate mõtlen, et see käib ainult nende kohta, mis pälvinud maksimum- või maksimumi lähedased punktid, mitte nende kohta, mis kopipeistivad Vikipeediat või ülesande lähtekohaks olnud andmebaasi. Tänavu oli ühes töös kaks eesti Vikipeedia artiklit tervikuna (no ühes oli 5 ja teises 7 rida).

No comments: