11.12.09

R, 1166. päev: 10 = 11,5

Esimese peomuljena on kuulda, et esitatud asutuseomane lauleldus olnud viisiga, mis pärit ansambli ABBA koletust varamust. Brrrr.... küll on hea, et ma peol ei olnud! ☺

Kunagi olin mures, et uue tõlkija juhendis on tekstitoimetist kuvahõived, mis tuleb uuele tarkvarale ülemineku järel vahetada, ja seega anti see ülesanne mulle. No selgus, et neid on täpselt üksainus. Sain vahetatud ja nagu ikka, kus on, sinna tuleb, ning tee tööd ja näe vaeva, siis antakse muudkui juurde. Täna sain ülesandeks ära vahetada ka tõlkehaldusprogrammi kuvahõived, sest selle päises on kaks rida teksti rohkem kui vanasti. No jaa, neid on kokku 15. Üht ei ole vaja vahetada, seitse toimetamise kuvahõivet saan teha kohe, aga ülejäänud seitse räägivad tõlkimisest, mida mul sel aastal tõenäoliselt teha ei tule, sest mul on aasta viimase tööpäeva tähtpäevaga suur toimetus (kus muide oli kaks väga vale eestikeelse nimega riiki, aga see selleks). Seega käin nuiamas kolleegidelt, kellel on, ja saangi kuus pilti. Aga nagu muinasjutus, et kuus jänest olid vennad ja seitsmes oli tütreke väike, kes kadus ahju alla ja tegi muidu paksu pahandust, nii peab seitsmes puudu olnud pilt olema teatud teise vorminguga tõlge, mida üldiselt tuleb harva. Mõtlen, et parem mitte kiusata kuvahõive lunimisega asutuse kõiki tõlkijaid, vaid küsida otse plaaniosakonnast, et kellel selline on. Saan sealt lahke vastuse, et on näiteks inglasel S-il. Rõõmustan, sest inglane S on just see inimene, kelle käest ma pean esmaspäeval originaalfaili saama, et seal pildid asendada, ning seega saab ta mu murest aru. Juhendan siis telefoni teel, kuidas teha kuvahõive. Seega on õhtuks pildid koos ja võib minna rahus nädalavahetusele.

Jõulualbumi tarvis taskualbumeid ostnuna leian, et tänapäeval on 10 × 15 cm tasku mõõtmed hoopis 11,5 × 15 cm! Format numérique, on kaanel pahaendeline silt. No minu format numérique ei ole teps mitte 4:3, vaid 3:2 (ja oli ka seebikarbi ajal, sest eluaeg kuvasuhtes 3:2 pildistanuna tundus 4:3 liiga ruutjas ja mu seebikarbil saab kasutada 3:2 kuvasuhet, fail natuke väiksem kah; muide, Vista töölaua servas olev pildivaatur ei arvesta üldse, et pilt võiks olla muus kuvasuhtes kui 4:3). 4:3 oli algselt laiekraanieelse teleri kuvasuhe, sellest siis tavalise laiekraanieelse arvutikuvari kuvasuhe, sellest siis digiseebikarpide ja mõne tootja natuke tõsisemate fotokate kuvasuhe. Samas on postkaardisuurune fotopaber ikka 10 × 15 cm.

Lugeja võib imestada, miks ma suurema tasku pärast lamenti löön, ei pea ju pilti lõikama ega midagi. Aga vaadake, nüüd oleks tasku servas 1,5 cm ruumi ja enne vaatamist peaks albumit vastu lauda kloppima, et pildid ilusti püsti oleksid, ning pealegi ähvardab pilte nüüd albumist väljakukkumine!

No comments: