9.12.09

K, 1164. päev: poogitud!

Süstitud õlg on valus ja öösel on natuke palavikku, aga see käib asja juurde. Parem ikka 37° ja valus õlg kui 39° ja rasked tüsistused.

Hommikul tahan printida välja fotoalbumi maketti, et siis selle järgi hakata järjestama teisest programmist prinditud pilte. Mõningane sudimine printeri värvushalduse seadetega, sest kuigi õpikunäites on täpselt minu printer, on delikaatselt jäetud näitamata, mida printeriseadetes siis lülitama peab. Lightroomi printimisseadetes on nimelt kolm värvushalduse võimalust: printeri vaikeseaded (kasutab mis tahes värvusprofiili, mida printer parasjagu kasutab), Lightroomi eelseadistused ja „muu”. Printeri enda seadistustes on kolm võimalust, millest esimese seadega teadupärast pildid Lightroomist ei õnnestu (ilma küll). No valin siis Lightroomi eelseadistuse ja printeri seadetest kolmanda (ICM), mis peaks nagu kasutama rakenduse seadeid, alla kasti ilmuvad teated, et kasutab Lightroomi just minu printeri värvusprofiili ja värvusi juhib printer. Aga maketi puhul on ükskõik, sealt on vaja teada ainult piltide järjekorda. No ja kui veerand tunni pärast (Lightroom peab kõik 80 pilti printimiseks ette valmistama) makett printerist tulebki, siis näen, et värvid on ometi ükskord enam-vähem paigas! Rohkem ma seega katsetama ei pea ning jääb ära ka vaevarohke failide otsimine ja muundamine kujule, millega saaks hakkama Epsoni EasyPrint või teine, põhjalikum ja tinti ning paberit raiskav rakendus. Selle kõige asemel saab nüüd pildid printida otse Lightroomist. Ajapuudusel prindin välja üksnes avapildi ja jään rahule.

Bussilugemiseks võtan kaasa keskaja lustaka ajaloo raamatu, mille kirjutanud keski saksa ajaloolasest ajakirjanik, kes mõistis juba koolis, et ajalugu õpetatakse liiga kuivade faktidena, kuid lapsi köidavad seiklusjutud maalt ja merelt ning eks ajalugu koosne lugudest. — Erakordse asjana panen ma raamatule paberi ümber! Raamat on nimelt pappsahtlis, kuhu see äraloetud servadega (kõik kulub!) sisse ei mahuks.

Prindin pilte nii, et printer huugab, kuni lõpuks hakkab piltide tagumisele otsale (mis printerist viimasena välja tuleb) tekkima triipe ning punane tint saab otsa. Kuigi mul on kõikvõimalikke tinte suur varu, ei leidu just punast tinti ja tuleb printida ainult valdavalt siniseid ja mustvalgeid pilte ning nende lõppedes printimine homseni katki jätta.

No comments: