10.12.09

N, 1165. päev: tasakaalu poole

Teen hommikul printeritintide inventuuri ja ostunimekirja (arvestades ka seda, kui palju neid kulub, nt magenta-, kollast ja tsüaantinti on sees vähemalt kuues kapsel, aga punasest alles teine).

Käin tinte ostmas lõunaajal Kõrgmetsa maksimarketist ja möödasõidul näen selle linnapoolse otsa sporditarvete poe seinal silti, mis teatab, et on olemas talvesport fartage: Sports d'hiver : fartage, [...]. Kes soovib ingliskeelseid sõpru rohkem lõbustada, osundagu selle Wikipédia-kirjutist:

Les principales étapes du fartage sont les suivantes :

nettoyage de la semelle (défartage)
structuration de la semelle ;
application du fart ;
[...]

Kirjutise teiste keelte linkide jaotisest saab aga teada, et see on hoopis suusamääre, mitte mõni selline eksootiline spordiala nagu reaktiivjõul suusatamine või uisutamine.

Kohalik leht kirjutab, et pizza napoletana sai kaitstud päritolunimetuseks, mis tähendab, et seda tohivad selle nime all teha ainult volitatud ettevõtted ja teatud kindlatest toiduainetest (näiteks küllap peab juust olema teatud kohas elava poolmetsiku vesipühvli piimast tehtud mozzarella ja tomat Vesuuvi nõlvadel kasvav teatud sorti tomat).

Pärastlõunal on tööl hästi vaikne, sest küllap on inimesed läinud peorõivaid selga sättima. Tänavuse jõulupeo teema on „kuninglik vastuvõtt” ning ma kujutan ette, mis sitsid-satsid ning kuld ja kard seal voogavad ning kõikvõimalikud kroonid ehivad asjassepuutumatute inimeste päid nagu kaptenimütsid soome alkoholin suurkuluttaja'te päid Soome lahel kurseerivatel laevadel. E soovitusel mõtlesin pisut konnaks maskeerumisest (nõiutud prints, noh), aga kuigi mul kapis rohelist karva rõivaid isegi leidub, on need ikka õue-, mitte pidusöögirõivad. Et ma otsustasin juba eelmisel nädalal, et ma peole ei lähe, siis jäi ära ka konnalestade hankimine/meisterdamine. Üle aasta käia on just paras (sest temaatilised jõulupeod näivad toimuvat samuti üle aasta, 2007 oli teemaks disko – siis mitte liibitud 1980. aastate Eesti poppmuusika, Karl Madis ja Kare Kauks, vaid sinised afroparukad, öäkk).

Poest naasmisel läheb Kuke spordikeskuse juures buss katki; tuleb 20 min uut oodata. Alles mingi veerand tunni pärast tuleb mõte, et võiks ju muu bussiga sõita linna, linnast läheb minu juurde veel kaks bussi, mis Kirikmäel ei käi, aga siis mõtlen, et ju varsti tuleb mõni muu.

Saabunud on fotovidin Spydercube, mis loodetavasti aitab hõlbustada valgetasakaalu saavutamist (mille pärast ma palju südant valutan, nagu lugeja teab). Seepärast kui mind kuskil näete fotoka ees käes tolgendava asjandusega, siis teadke, et ma ei taha osutada pendli- ega muud uhhuuteenust* ega otsi „veesooni”, vaid see vidin jääb proovipildi peale ning pärast saab sealt värvid paika.

* nähtud 1992: teadmamees lasi inimestel joonistada rannaliivale oma toa kontuuri ja näitas siis pendliga, kus neil „veesooned” käivad. Olime viisakad, naersime alles kuuldekaugusest väljas.

Ükspäev arutasime prantsuse söökide üle, et ühest küljest on Strasbourg teatavasti põline Prantsuse ala, aga teisalt süüakse seal hapukapsast, mis prantslaste meelest ei ole üldse mingi toit. Seda tõestab kaubavalik Kirikmäe prismas, mis teatavasti on Prantsuse poeketis, sest seal hapukapsast ei ole (viimati alles esmaspäeval otsisin).

Kuulen soovitatud rootsi imelaulikut ega saa aru, kus on seal imelisus. Hääle mahlasus tuleb kajamasinast (soovitus Jaan Tättele...). Öösel on kõik kassid hallid ja vannitoas kõik ooperilauljad! [Hilisem lisandus: selgus, et tegelik eesmärk oli näidata, kui hale see oli. Lohutasin, et Youtube on taolisi cool olla üritajaid täis, aga see ei tähenda kuskilt otsast, et nad seda ka oleksid.]

Postkastis Amazoni pakk, selles filmid Pom Poko ja Porco Rosso, aga ei tea ma, millal mul on aega neid vaadata.

Peale kodutööde lõputu parandamise (saaks kord semester läbi...) ka aasta parimate piltide albumi piltide printimine. Seekordse printimistarkvaraga tuleb suhteliselt vähe praaki, vähem kui eelmine aasta (kui heleduse ja kontrasti timmimine käis proovilehe abil, st rohke katse-eksituse meetodil). Hinnakalkulatsioon näitab, et peale pildikvaliteedi täieliku juhtimise võimaluse tuleb hind üle kahe korra odavam kui tellides; seejuures kui paber ei olnuks sooduspakkumisest, isegi siis tuleks odavam. Samuti mugavus, et kui mõni pilt paistab paberil liiga tume, saab kohe printida uue, mitte joosta järgmine päev teenindusse uut tellima.

No comments: