4.7.09

L, 1040. päev: laulupidu 1568,7 km kauguselt ehk damn the electric fence!

Vaatan ETV otseülekannet ja laulupidu on tore, aga siis minnakse Arnold Rüütlit jututama ning alla ilmub tekst „Eesti Vabariigi president” – kahtlane, kuigi juriidiliselt korrektne – ning siis järgmiseks räägib otse haua tagant Lennart Meri. Oh, näidataks pisut kaugemale, tookord 2004. aastal istusin ma sealt ainult mingi 20 meetrit tagapool ja sain nad kõik pildi peale, näiteks selle, kuidas Siim Kallas nuuskas näpuga nina. Tallinna Eesti Majas oli seinasuurune laulupeo publiku pilt, meie seltskond oli seal peal täiesti äratuntav.

1994. a laulupeo II päeva algus
1994. a laulupeo II päeva algus. Hilinev Lennart Meri saabub läbi rahva. Hea näide, et nii kui hakkate fotokaga katsetama midagi erakorralist, hakkab asju juhtuma: olin just mõelnud, et prooviks õige käsitsiseadeid (slaidifilm, valgustus peab olema täpne), kui äkki vaatan, et kes sealt läheb!

Tuvastan saatekavast, et laulupidu algab alles õhtul, ja käin T. linnakeses ostlemas, kus ei ole õige kaua käinud. Elektroonikakaubamaja ja selle fotopood, saja viiekümne versta peale ümberringi parim, kutsuvad.

Rongi tuleb poolel teel peale Dionysose kummardamiselt vagunitäis saksa joodikuid, kes on juba kell kolmveerand kaks päeval tugevas joobes, kolistavad pudelitega, levitavad talumatut veinilehka (sellist kaks nädalat organismis käinud veini lehka!), peeretavad ja tahavad üldse teisi ära lämmatada, ning tagasiteel hiiglaslike seljakottidega mustmiljon skauti-gaidi. Nad lähevad maha samas peatuses, kust joodikud peale tulid, ja kui neil nii kolme-neljakümne aasta pärast moon otsa saab ja nad on sunnitud toituma viinamägede andidest, siis on nad samasugused nagu eelmine seltskond, mõtlen.

On väga palav, inimesed kaanivad vett, õues tekib ihule kleepuv higikord. Maaselja keskel supleb kolm meest, sealpoolsete skautide-gaidide kilke järgi alasti.

T. kaubamaja fotoosakonnas on nüüd müügil just sama hallkaart, mis mulle järgmine nädal veebipoest saabub, ja plastpurgi taoline välguhajuti, küll ilma sildita, et see on Gary Fongi Lightsphere'i kloon. Viljaturu raamatupoest raamat T. arheoloogiast, kus ka täpsed 1:5000 kaardid T-st Rooma ajal ja keskajal. Viljaturu purskkaev on nn läbijalutatavat tüüpi; suure palavusega on lapsevanemad koorinud mitu maimukest suisa alasti ja lasevad neil vees plädistada. Möödujad ei tea, kuhu silmi panna.

Jaamapoes.

Õhtul rõdul mesimummide seltsis laulupeo ülekanne, mille algus hilineb poolteist tundi! Voogvideo saabumise puhul on kohalikul internetiühendusel kombeks katkeda, nii et Skype'i teisest otsast kuulatuna ma küllap vakatan otsustavalt. „Aktuaalse Kaamera” ajaks lülitun ümber ETV2 peale, nagu etv.ee soovitab, et ülekanne jätkub sealt. (Koos uuesti katkeva netiühendusega.) Seal siiski on ülekanne teise sättumusega inimestele, sest sealt võib näha-kuulda laulude ajal reporteri usutlust oma lastelastega ja siis kooriülekannet publiku seas oleva väikse mikrofoniga, mille tõttu kuuleb mööduvate inimeste juttu rohkem kui kooride laulu. Aga õhtu lähivõtetes näen nii mitmeid 20 a taguseid koorikaaslasi (ka seda, kes vaimustusega ja kaasaelamisega laulis kooriastumise katsel: „Kaunistagem Eesti pojad kolme koduvärviga!”), et mõtlen, et ei tea, kuidas elab Anti P, kes on mulle 1990. aasta laulupeost ühe rubla võlgu? Mis see praegu kroonides või eurodes teeks?

Mõistan valusa kahetsusega, et praegune laulupidu on alates kooliajast esimene, mil ma lauluväljakul ei ole!! Pagana töögraafik... ja kaugus...

(Kaugus 1568,7 km on arvutatud Google Mapsi koordinaatide järgi mööda WSG-84-ellipsoidi suurringjoont internetist leitud arvutuskoha järgi. Tulemuses ma täiesti kindel ei ole, sest kuigi GPS peaks samuti kasutama WSG-84-ellipsoidi, näitab see kauguseks korterist Eesti mereäärse kihelkonnani 1528 km, aga see arvutus siin näitab hoopis 1512 km. Ma ei usu, et GPS lähtuks kauguste arvutamisel Maa keerukamast kujust kui lihtsustatud ellipsoid. 1528 ja 1512 km vahe teeb veaks umbes 1% – ja õigupoolest peaks pealkirjas olema seega „1570 km”, aga noh, kes ei usu, võtku mõõdulint ja mõõtku üle! ☺)

Kultuursema repertuaari ettekandmisega I päeval olen täiesti päri. Kui seda ei oleks, oleks järgmine samm laulupeo muundamine laululahinguks ning dirigendipulti asuks ülemjuhatajana Meie Mees!

Siis saab saatekavas ettenähtud aeg otsa (ilmselt poolteist tundi enne tegelikku lõppu, ammu enne Pärti ja Mahlerit) ja ETV striim katkeb. Koos jälle taaslähtestuva veebiühendusega lülitun ümber ETV2 peale ja seal jälle jutustatakse vanamemmedega, aga laul kostab ainult taustal! Mis mõte on sellisel laulupeoülekandel? Kas laulupeo ülekanne tähendab laulu või lauljatega intervjuude ülekandmist?? Oleks ETV lähemal, kui ta on, tahaksin võtta pika ora ja neid pisut torkida.

Võimalik ka muidugi, et Venemaaga „sidumata” küberväelased on rünnanud ETV veebilehte, sest Eesti kella järgi 23 paiku läheb aadressi etv.ee sisestamisel lahti hoopis Microsofti leht. Ka postimees.ee ütleb ootamatult, et mul on ligipääs keelatud (isegi postimees.ee/rss on keelatud); epl.ee ei ole.

Ülekande taustal varundan pildiarhiivi. Uus läpakas suudab kirjutada 2-kihist DVD-d (40 minutit kirjutab), mille peale mahub 8 GB kraami. Mu pildiarhiiv on praegu ligikaudu 200 GB; olen üritanud küll kraamida, sest tehnilist praaki ei ole ju mõtet säilitada, aga noh... Pealegi tähendab RAW-fail ehk digitaalne negatiiv seda, et iga säilitamisväärt pilt võtab u 20 MB mahtu. Ühele 2-kihisele DVD-le mahub seega ainult nii 400 RAW+JPEG-pilti. Aasta jagu (juuli 2008 – juuni 2009) RAW+JPEG-pilte täidab 21 DVD-d...

No comments: