3.10.18

K, 4146. päev: kolmapäev

Eestis reklaamivat mingi enda sõnul imeline elektriskuuter, mis lubavat umbes angu heitmeteta liikumist. Arvutan, et elektriskuutri CO2-heide sõitja ja kilomeetri kohta on isegi Eesti väga musta elektriga (1320 g CO2/kWh) tankides 16 g. Saksamaal, kus elekter on seitse korda puhtam, oleks 2,2 g (alumiiniumraami tootmisel – Hiinas – tekkis 288 kg CO2). Võrdlus: lihasejõul liikumise ligikaudne CO2-heide: jalutamine 12 g/km ja jalgratas 5 g/km. Samas selles, kuidas inimene igal pool kaasas tassib 15 kg jurakat, kahtlen kõvasti.

* * *

Päeval söömas, õhtul poes.

* * *

Õhtul helistab infektsionist, dr Kivi-Sepp (ausõna, ma ei mõtle seda välja, ainult tõlgin; kui kaksiknimed olid moodi läinud, oli mul näiteks tudeng, kelle nimi kõlas nagu muinasjuturaamatust) ja küsib üle, kas olen analüüsitulemused saanud (jäi kokkulepe, et helistan talle, kui saan; olin vahepeal mitu nädalat ära). Ütlen, et sain, ja räägin, kuidas käisin vahepeal teiste arstide juures, kes kinnitasid sama liikvoriprooviga ja määrasid ravi. Selgub, et praegune arst soovib määrata täpselt sama ravi. Ta küsib kaks korda üle, kelle teise arsti juures, ja rahuneb alles siis, kui ütlen, et mujal riigis.

Muidu on homme esimene rohupäev – alanud on mind sel aastal vaevanud väikeste palavike ravi; rehkendan, et põhjuse otsimiseks ja diagnoosi kinnitamiseks käisin läbi 15 arsti (kellest mitu leidis muid asju (mao erosioon, sapikivid) või kinnitas muude asjade puudumist; peale selle selgus vereanalüüsidel, et mul on ka läkaköha, mononukleoosi ja toksoplasmoosi markerid, st olen need kas enda teadmata läbi põdenud või puutunud kokku haigega):
  1. perearst nr 1, dr Väike-Viirus (teine ja viimane kord tema juures üldse)
  2. oma perearst (kes andis suunamisi, kui neid oli vaja, ning retsepte ja haiguslehti, aga üldiselt lõppes tema mõistus mais, kuigi moraalne toetus ja sõbralik suhtumine jätkus, ning ka huvi, kui lõpuks hakkas joonistuma selgem pilt)
  3. perearsti suunamisel kopsuarst nr 1 (kes ei teadnud allergiast suurt midagi ja pealegi oli selleks ajaks õietolmuallergia läbi)
  4. enda algatusel kopsuarst nr 2 (kes oli ühtlasi allergoloog ja kes kinnitas, et tuberkuloosi kindlasti ei ole; see käik oli nagu etendus, kestis mitte 20 minutit, vaid 4 tundi, ja arve oli kergelt 4-kohaline)
  5. seedevaevuse tõttu valvepolikliinikus perearst nr 3
  6. perearst nr 4 seepärast, et ta teeks kõhukoopa ultraheli (ja kes küsimise peale tegi patsiendiks võtmise vereanalüüside seas ka borrelioosimarkeri uuringu, mis osutus positiivseks, aga ta ei teinud selle siinkandis eksootilise haigusega rohkem midagi)
  7. eelmise vend, perearst nr 5 seepärast, et ultraheliuuring tehakse uuele patsiendile ainult koos üldise läbivaatusega
  8. perearsti soovitusel gastroenteroloog nr 1, kes tegi gastroskoopia (mis mu üllatuseks tehti üldnarkoositaolise seisundi tekitanud rahustiga)
  9. silmaarst (et äkki on kõik hädad hoopis seepärast, et kaugele ei näe enam hästi: saingi prillid)
  10. ninaarst (et äkki on kõik hädad hoopis põskkoobastest: ei ole)
  11. neuroloog nr 1, kes tundis juhtumi vastu suurt huvi ja suunas infektsionisti juurde
  12. enda algatusel ja tuttava soovitatud gastroenteroloog nr 2, kes põhjaliku anamneesi ja läbivaatuse peale arvas, et põhihäda on mingi infektsioon
  13. infektsionist, kes arvas läbivaatusel, et [aktiivset] borrelioosi ei ole, aga tellis vereanalüüsi, kust selgus, et on, ja pärast selle saabumist arvas, et vaja on ravi (see juhtus küll pärast 15. arsti külastamist, mil sama ravi oli juba määratud)
  14. kardioloog, kes tutvus kogu eelnenud materjaliga ja uuringuvastustega (v.a infektsionisti tellitutega, mis ei olnud veel valmis) ning pika anamneesi peale arvas, et on borrelioos, ning määras pärast selle kinnitamist lõpuks ravi
  15. neuroloog nr 2, kes tutvus materjalidega, kuulas ära ja võttis liikvoriproovi, mille tagajärjel olin viis päeva maas siruli, aga mis vähemalt kinnitas borrelioosi lõplikult.
* * *

E saab läbi modernromaani; mu arvamus ei ole ilmselt päris objektiivne, sest tean autorit vanast ajast.

Õhtusele koerajalutusele minnes kuulen kohe maja taga kaht öökulli, kes huikavad vastastikku (isane kodukakk ja emane).

No comments: