22.10.18

E, 4165. päev: esmaspäev

Hommikul selle arsti juures, kes suunas mind juulis infektsionisti juurde. Räägin, kuidas kõik on parem kui enne, olen saanud diagnoosi (koos invasiivse prooviga, mille järel olin viis päeva maas siruli) ja ravi jne, aga pärast (kui olen jõudnud tööle) hakkab täna iiveldama, mis on nüüd antibiootikumravi ajal neljas kord ja mida oletan kõrvalnähuks (ja mille vastu on mul kolm karpi rohtu, mida vaja ei ole läinud – apteegis oli algul ainult üks karp, kaks telliti juurde, hinna järgi arvates peab olema üpris hea, raamatu järgi võtab see ära kiiritusravil tekkiva iivelduse, mida perearst hästi teab, sest see oli enne perearstiks hakkamist tema eriala). Ka valgustundlikkus võib olla kõrvalnäht, seda ravi määranud arst hoiatas; ka kevadel mais tekitas tollane antibiootikum valgustundlikkuse, ei saanud heleda valguse poole vaadata, ka eile hommikul oli aknast päikesepaistet vaadates silmadel valus.

Eile õhtul vastas ka hambaarst, et reedel võib hambaravi plaanitult jätkuda – olin talle ükspäev kirjutanud, et AB-kuur on pikem kui esialgu plaanitud, läheb kokkulepitud ravi sisse, ja ma ei tea, kas see ravi mõjutab, nii igaks juhuks ütlen. Kusjuures vaatasin toimeaine kirjapildi ekstra järele, aga kirjutasin ikka mõlema korra valesti.

* * *

Arusaam, et saaremaise rahvavalgustaja biograafid ei ole tulnud selle peale, et tema nime kirjapilt võis varem olla muu: tema sünnilinnas elab saksapärase vormiga samanimelisi seniajani.

Neid biograafe on olnud kolm: M. J. Eisen, üks Tallinna kadund arhivaar (kelle kogutud materjalid on koopiatena õnneks koos temanimelises arhiivifondis) ja üks Tartu teoloog, kes on neist ainsana elus ja keda kahtlustan uurijana, kelle käes on huvitavaimad rahvavalgustajast rääkivad arhiiviürikud.

* * *

Maja eest on varakevadest saati haisenud plastpellar ära viidud. Isegi nagu oleks puhas liiv asemele pandud. Suvist kuumust arvestades on kraam selles juba kivistunud või vähemalt läbinud lagunemise haisurikkamad faasid, sest viimasel ajal oli lehk suht tagasihoidlik.

No comments: