22.2.15

P, 2834. päev: kapten Kloss tegutseb jälle

Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć (2012): filmi eesti pealkiri peaks olema umbes nagu „Kaalul on rohkem kui surm”. Võrreldes „Eesti Laulu 2015” ülekandega on täiesti vaadatav. Sobiks ideaalselt ka peotaustaks.

Eriti sügava mulje jättis mulle jäätrassi pommirünnaku stseen, kus esiteks ründas madalalt horisontaallennult Ju 87 (pealtnäha ütleksin, et Ju 87B, täpsel uurimisel ei paistnud eriti midagi, mis viidanuks ajakohasematele hilisematele variantidele – haa, ma ei tea, kas muud suures mõõtkavas ja üsna täpset mudelit kui muistne Airfix 1 : 24 Ju 87B-2 üldse ongi olemas, aktiivse mudeliehituse ajastul nii viisteist aastat tagasi ei olnud; välistatud ei ole ka võimalus, et filmitegijad on filmilennuki teinudki mängu IL-2 mootori asemel Airfixi mudeliga). Ju 87 ei teinud sellist manöövrit isegi 1940 võidukas välksõjas läänerindel, teiseks päise päeva ajal 1945 Ju 87B enam ei lennanud ja kolmandaks on paks ülbe Stuka-lendur pähe võtnud uputada kolonn pommidega (selmet võtta sellistesse tingimustesse sobiv Ju 87G ja teha paar kõmmu selle 37 mm suurtükkidest või madallennuks paremini sobiv, või veel suurema kahuriga Hs 129 vms – Eesti Filmiarhiivis on ühes Saksa nädalaringvaates lõik, mis on filmitud Narva rindel kõmmutava Hs 129 kabiinist, väga muljetavaldav). Ekraanilt sekundiks läbi libisev pomm on küll äratuntavalt SC 250, aga senitundmata märgistega ja kummaline on, et kuigi pomm plahvatab, teeb selle 130 kg lõhkeainet jäässe ainult umbes meetrise augu ja paiskab autodele veidi jäätükke. SC 250 suutis maapõuest välja käristada umbes 120 tonni pinnast ja on arusaamatu, kuidas on jää oluliselt teistsugune, et isegi veoautode tuuleklaasid jäävad mõni meeter plahvatusest eemal terveks. Päriselt läinuks jää katki päris kõvasti ja õhku paiskunuks 120 tonni vee-jääsegu. Pärastpoole (film ei näita, kuidas, kujutades hoopis, kuidas ringi jookseb ja jääl kõhutab lendurile nähtamatu Kloss) on jää laialt katki ja autod vajuvad meresügavusse. Kogu stseen peale näitlejate ja veokikabiini paistab olevat arvutigraafika (või on lennuk Airfixi mudel).

Fašist lendab üle
(NB! Ju 87 jalad on asendis, mille võtsid amortisaatorid lennuki raskuse peale maapinnal.)

Jäätrassi ületava veokikolonni pommitamisest jutustab üks Soome lenduriraamat, mille pealkirja ma ei mäleta. Nimelt kinkis sõja keskel Göring Soomele 10 tk lennukit Do 17, mis olid muu Soome lennutehnika kõrval üsna tehnika viimane sõna; nendes oli muu hulgas pommitaimer ehk aparaat, mis ajastas pommide heitehetked lennukiiruse järgi ise. Raamatus oli lugu, kuidas pommisihtur täheldas, et Vuokse jääl sõidab sirges reas kolm veoautot täpselt 50 m vahedega; valis ta siis aparaadilt, et 3 pommi (SC 50) ja 50 meetrit ning aparaat vabastas pommid ükshaaval vajalikul hetkel ise (Do 17 pommid rippusid pommišahtis püsti, saba allpool, mis asendist oli neid hea täpse ajastusega vabastada, aga mis asend ei olnud aerodünaamiliselt soodne).

IMDb jutustab, et filmis varaküpset 17-aastast neiut etendanu on esinenud praeguseks juba 25 filmis ja võtetel oli ta tegelikult 28, aga teine, palju elukogenum neiu, on kokku olnud ainult 4 filmis. Nimitegelase sõjaaegne nooruskehastus näeb välja nagu Hannes Võrno noorem vend ja sõjajärgse, 1975. a tegevuse vanakehastus on hr Mikulski isiklikult, kellele algsest Klossi-sarjast „Kaalul on rohkem kui elu” kleepus Klossi roll külge nii tugevasti, et ta muud enam teles ega filmis mängida ei saanudki, mängis siis hoopis teatris. Amazon jälle teatab, et paar aastat tagasi olla kogu sari filmitud uuesti koos sellesama noore näitlejaga peaosas, kelle rolliarendus seisneb põhiliselt kunstipärases kulmukergitamises. Sõidab Kloss ikka ainult Kübelwageniga, millele meie noorepõlve autode seast vastaks umbes vana, kõrvadega Zaporožets või veel rohkem umbes sama suur ja samasuguse kerega invaliidiauto. Arteriaalseid verejookse etendatakse filmis naturalistlikult, aga seda arvatakse ikka, et kui toas plahvatab umbes tonn lõhkeainet, on pärast vaja ainult tolm mundrilt pühkida ja saab ära kõndida omal jalal. Või siis lennata toast välja lööklaine aetuna ja ikkagi pärast ise edasi kõndida.

Kõige paremini võtab filmi olemuse kokku üks IMDb-s viidatud saksa ülevaade: kui filmitegijad ei oleks üritanud olla nii tõsised, oleks film täitsa hea C-kategooria trash-film.

No comments: