22.3.14

L, 2528. päev: söömas, teises kohas, rongita

Hommikul poes ja siis E-chs söömas. Meie lemmik-šnitslikoht on remondis, lemmik-jäätisekoht on üleüldse müüa. Satume teise jäätisekohta, kus ettekandjaga suhtlemine kulgeb vaevaliselt.

Seltskond on peamiselt vanurid. Istume akna all, erksad riided seljas, ja toimime sisseheitjatena, sest möödujate silmad jäävad meil peatuma, nende samm muutub kõhklevaks ja mõni tuleb sisse.

Paar lauda edasi tulevad istuma kolm tüsedat daami, kahel käes kõnni- või õigemini matkakepid, mille asetavad vihmavarjuhoidlisse. Kepitamine, nagu ka rulluisutamine, on läinud moest ja sedasi on täitsa imelik, et päise päeva ajal ja linna keskel. Aga kui nad on endid ümber laua laotanud, paar lauda meist eemal, kostab sealt jutukõma ja selle sees selge väljend let me tell you. Selge, kepitamine on jõudnud ka ameeriklasteni.

Nagu ikka, jõuan E-chist tagasi sügavas unes. Et oli alles Antenniküla ja siis natuke metsa ning kohe seejärel on äkki kaheksakordne maja(?!).

* * *

R. V. Jonesi mälestustes (lk 377) oli õpetlik lugu mõõteandmete usaldusväärsusest. Nimelt vaevas inglasi sõja ajal küsimus, kuidas täpselt töötavad Saksa magnetmiinid, eriti kuidas on need polariseeritud (st mis suunaga magnetvälja on nende lõhkamiseks vaja). Ainus suhteliselt ohutu meetod (peale lõhkemisvalmis miini lahtivõtmise) seda uurida oli jälgida, mida ütlevad miinitraalerite meeskonnad.

Asjaga asus tegutsema kaks füüsikut. Üks oli Inglise matemaatikafüüsik (kelle nime Jones ei maini) ja teine Ameerika teooriafüüsik Charles Kittel. Inglise füüsik lähtus oletusest, et vaatlusandmed on usaldusväärsed, ja järeldas, et kui ta ise eluga riskib ja läheb miinitraalerile vaatlustulemusi kontrollima, saab ta sealt teada ainult mõne tulemuse ja seega on tulemuste kallutamise risk liiga suur. Ühesõnaga, see füüsik sattus ummikusse ja probleemi ei lahendanudki. Samas aga Ch. Kittel eeldas, et vaatlustulemuste täpsus ei ole teada, läks miinitraalerile kaasa ja täheldas, et meeskondade öeldud andmed lõhatavate miinide kauguse ja asimuudi kohta on täiesti ebakindlad ning ainus, mida usaldada võib, on, kas miin lõhati traaleri tüür- või bakpoordis. Selle teadmisega jättis ta vaatlustulemustest kõik muud andmed peale üldsuuna (paremal-vasakul) kõrvale ja tegi muude andmetega kõrvutades vägagi asjalikke järeldusi.

No comments: