15.1.13

T, 2126. päev: töölauapurskkaevud ja traadiga lõastatud nooltega padrunid

Veikene vaielung, kas muud kui kinnisasja renditakse või üüritakse. Keelenõuvaka ja võlaõigusseaduse toel jäi peale üürimine.

Eilse suht kohutava [igas mõttes] filmi ajel tuli sihuke mõte, et tea, kas Saksamaal Bluetoothi logo ikka kasutada tohib, sest seal peal on ehtne ruunimärk, aga ruunid on Saksamaal teatavasti keelatud. Nii et kui olete Saksamaal ja arvuti küljes Bluetoothi logo süttib, pange kiiresti näpp peale, muidu võite sattuda kolmeks aastaks vangi (ja Austrias suisa kahekümneks)! ;)

Leht kirjutab, et nukuteater teinud nukuteatrit: lavastas tuntud loo selle tegelasi ja teksti kasutades, kuid ilma autorit ja tõlkijat nimetamata, ning nukuteatrile endale jääb veel õigust ülegi. Neile, kes hakkavad meenutama muistseid aegu ja lausa sama pealkirjaga ilmunud multikat: vohoh, see ilmus 1969, aga N. Liit hakkas tunnistama autoriõigusi alles 1973 (kusjuures muu kui Berni konventsiooni kaudu) ja sedagi alles pärast 1973 ilmunud teoste osas. Nii et kuni 1973 oli autoriõiguste peale sülitamine jokk, aga Eesti ratifitseeris Berni konventsiooni 1994 ja autoriõigusi tuleb ikka austada.

Ükspäev, kui „Midsomeri mõrvades” oli kahtlusaluseks agaralt kuri vikaar, meenus, et muistse sarja The Fast Show kõige esimese osa lõpus oli sketš lõbusast vikaarist – ju siis see nõnda tavatu on. Samuti väärib meenutamist (aga kahtlen, kas seda YouTube’is on) ajaloosaate paroodiana lugu munkadest, kes kummardasid suurt nöörikera.

3 comments:

Anonymous said...

Üle kontrollimata, aga mälu järgi pakkudes tehti üürimisel ja rentimisel vahet selle järgi, kellele jäävad viljad. Ehk siis üürid tööriista selleks, et mingi töö kodus enda tarbeks ära teha, rendid tööriista siis, kui kasutad seda nt oma ettevõttega mingi teenuse pakkumiseks.

AV said...

Seda minagi, aga vastaspool vaidles vastu, et aga tõlkemälus on „igal pool” rentimine. Nali selles, et jutt on eelarvelisest asutusest, mis kasumit toota ei saa. Millest täpselt jutt oli, enam ei mäleta.

Anonymous said...

See võib olla vanast ajast pärinev jäänuk - enne võlaõigusseadustikku oli üürimine eluruumi teema, kõik muu oli rentimine.