9.10.11

P, 1726. päev: ajaloolastele

Epistel teemal, kuidas aitab teksti käsitlemisele kaasa sisu tundmine, mis algab sellega, et viimati maal käies (taas)leidsin pööningult 1935. aasta raadiotutvustuse ning andsin kodutööks selle kohendamise tänapäevasesse keelde.

1980. aastatel, kui poes veel müüdi raadiolampe, taastas isa töökorda maal olnud 1950. aastate lampraadio (v.a selle grammofoni), mille hiljem niiskus ja hiired lõplikult hävitasid; samuti üritas isa töökorda ennistada enda veel vanemat detektorvastuvõtjat, tõmmates kuuskede vahele isegi vajaliku pika antenni (ja innustades venda vedama meie 14 m² tuppa 100 m antenni; kuuskedevaheline antenn kukkus alla kohe esimeses sügistormis, sest kuused juhtusid kõikuma vastasfaasis ja tõmbasid antenni pooleks, aga see tohutu traadipusa keset tuba võttis korraga vastu kõikvõimalikke raadiosagedusi ja -häireid, näidates ilmekalt, miks peab saama lainepikkust reguleerida).

Nõndap et tean täiesti isiklikust kogemusest, kuidas näeb välja lampraadio ja kui kaua see käivitub või mismoodi toimib pika traatantenni maanduslüliti. Maal oli meil raadio ja pistikupesa vahel isegi pingestabilisaator!

Aga kui ei tea, siis tuleb tutvustus selline, et põhjalikult tuleks ümber ehitada ka raadio ise. Mitmes töös asendusid šellakplaadid vinüülplaatidega (leiutati 1948), kesk- ja pikklaineala FM-lainealaga (maailma esimene FM-ringhäälingujaam alustas 1939 ja Euroopa esimene 1949) ning häälestusskaala jaamade menüüga! Ja kui alles jätta võrgupinge kohta 1935 öeldud liitsõna „voolupinge”, siis selle peale tänapäevane elektri- või elektroonikaspetsialist lihtsalt minestab.

No comments: