5.10.11

K, 1722. päev: kõik ei ole kuld, mis ei hiilga

Keemia Nobeli andmine avastuse eest, mille peale keemik alguses pikalt saadeti, on otsemaid vallandanud elevuse lihtsameelseis inimesis. Mis parata, see on üks tüüpilisi loogikavigu: kui ühe teadlase peale teised teadlased naersid, aga tal oli õigus, siis ei tähenda see, et õigus oleks ka kõigil teistel, kelle üle teadlased naeravad (tähetargad, libatoitumisspetsialistid, dr Mengele jüngrid, kes teevad omaenese lastega võikaid meditsiinikatseid, nt keelates neile parima võimaliku hoolduse, pendlimehed, Avogadro arvu eitajad, muud posijad ja ravitsejad, vee ülesmäge voolamisse ja füsioloogiliste keemiareaktsioonide tahtele allutamisse uskujad jpm).

(Retoorikahuvilised võib-olla teavad siia lisada ka loogikavea ladinakeelse nimetuse; Monty Pythoni huvilised teavad püha Graali filmi heliplaadilt loogikaprofessori väidet all of Alma Kogan is dead, but only some of the class of dead people are Alma Kogan.)

Vat ei ole maailm nii lihtne. Ei piisa üksnes sellest, et olla naerualune. Naerualusel peab olema ka õigus – kontrollitaval ja võltsitaval viisil õigus!

No comments: