3.8.11

K, 1674. päev: kadunud riiginimi ja ruuteri surm

Näen, kuidas umbes sellel aastal (dokustaat on ilmunud ELTs käesoleva aasta mais) on usin paberimäärija leidnud iidsõnastikust nime „Saksa Föderatiivne Vabariik” ja maalinud selle dokumenti. Tubli!! Millal see oligi, mil Lääne-Saksamaa ametlikuks nimeks sai Saksamaa Liitvabariik? Kas see kohendati koos paljude muude väliskohanimedega 1983? (Ma nagu mäletaks, et sel ajal oli Ida-Saksamaa veel olemas, seega oli vahepeal kord, et Lääne-Saksa ametlikus nimes oli Saksamaa ja Ida-Saksa omas oli Saksa.)

Ise küsisin, ise vastan (nagu prantslane). Oli jah 1983, ütleb väliskohanimede andmebaas. Nimekuju „Saksa Föderatiivne Vabariik” kohta [mis nähtavasti on otsetõlgitud vene keelest, Федеративная Республика Германии] ütleb sama allikas, et selle eluõigus lõppes samuti 1983 [kui Lääne-Saksamaa kohta võeti eesti keeles kasutusele otse saksa keelest tõlgitud nimi]. Nii et ettevaatust, kuskil tegutseb tõlkija, kes ei tea viimase kolmekümne aasta keeleuuendustest midagi ja elab veel 1970. aastate maailmas! Kindlasti kasutab ta 1976. aasta ÕSigi ja ammutab muid teadmisi Eesti NNNNnnnõukogude Entsüklopeedia 1. trükist (1968–1978).

(Selle iidnimega dokumente on ühtekokku kümme, näitab järeleuurimine. Jõudu tööle!)

* * *

Õhtu veedan väga depressiivselt, vesteldes ISP abiliiniga ja vahepeal vahtides arvutit, mis midagi ei tee. Esimene kord kestab kõne üle veerand tunni, teisest otsast tehakse midagi, konfigureerin ruuteri uuesti, internet tuleb nagu tagasi, saan isegi meili vaadatud, aga IE üldiselt ei tööta. Abiliin soovitas, et mul vaja ISP kodulehelt tõmmata mingi ruuteriuuendus, aga ma ei saanud aadressist aru ja ISP kodulehelt seda mõistagi ei leia. Ruuteri mitme resettimise peale ühendus mõnikord tekib (umbes kaheks minutiks tekib isegi wifi, millele haagib telefon end kohe taha), aga kaob varsti ning tunni pärast olen samas seisus, et ruuteri tuled põlevad nagu vaja, aga interneti tuli ei põle, mis tähendab, et kaevan ISP veebilehel peamiselt telefonist (mis ühendub internetiga oma teenusepakkuja kaudu) ja järgneb uus kõne. Seekord on toru otsas teine teenindaja ja kui pakun, et äkki on ruuter lihtsalt katki, arvab tema, et ei ole midagi, küll teile wifi ka tagasi tuleb, kui aga nuppu vajutate. No teate, sellest ruuterist on püsiv wifi olnud kadunud umbes pool aastat ja selle ajaga olen läbi proovinud kõik vigurid ning, nagu räägiti tudengiajal elektroonikamaterjalide kursusel, läheb elektroonika rikki mitte vaikselt ja pikkamööda, vaid äkki ja palju korraga (ruuter on olnud kasutusel alates 28.6.2006). Nii et uurin (telefonist) järele, mis ruutereid ISP pood müüb ja mis kell jaama juures pood avatakse.

No comments: