30.9.10

N, 1400. päev. seekord räägime pildistamisest

Mõtlen, et küllap on selle põhjus, miks Lightroom RAW-pilte ei importinud, vana versioon. Mitu kuud on igal käivitamisel pakkunud, kas uuendame v2.6 v2.7-ks, ja ma olen vastanud, et ootame veel. Uuendan nüüd, aga ei midagi.

Tuvastan Google'i abiga, et probleem, et uue seebika RAW-pilte ei saa Lightroomi ega Photoshoppi importida, on üldine. Põhjuseks see, et fotokas on üpris uus ja tarkvara seda veel ei toeta. Õpetatakse piirangust möödamineku nippe, millest üks tähendab faili EXIF-andmetes kaameranimetuse (st parameetri Camera ID, mitte Camera Model) muutmist ja teine (veidi lihtsam) seletab, et DPP selle versiooniga, mis fotokaga kaasa tuli, peab RAW-pildid muundama 16-bitisteks TIFFideks. Kolmas arvab, et mis RAW-ga üldse jamada, JPEGi teeb seebikas kah päris kenasti, aga loetud foorumi teised osalised saavad taolise arvamuse peale kurjaks. Elame-näeme. Seda ma ka ei tea, kas Lightroom 2-st enam uusi versioone tulebki või peab kolima Lightroom 3 peale.

Nii ongi. Mul varem, suure fotokaga kaasa tulnud DPP seebikaga tehtud RAW-pilte üldse ei näita, tuleb uuendada, uus versioon näitab. Teen siis RAW-d TIFFideks.

Õhtul Saksa animafilmide plaadilt veel paar filmi, nagu täitsa tore Wir leben im Gras ja 458 nm.

No comments: