19.9.10

P, 1389. päev: kuidas ma matkal ei käinud

Lugu lihtne. Esiteks on müstiliselt ja täiesti täielikult ära kadunud kavandatud matka teekonda kujutav uus kaart (on vana, aga elu on näidanud, et vanadel kaartidel ei ole matkateed märgitud sinna, kus need on looduses) ja teiseks juhtus ööl vastu tänast kofeiiniõnnetus. Juhtusin kella 11 ajal õhtul jooma topsi-lattejooki, mis on mõnus ja hea, aga sisaldas, nagu nüüd tean, peale mõnusa maitse ka 80 mg kofeiini, ning öösel vähkresin nagu... hmm... sulgiv öökull. Magamistoa laes on kellaaeg näha ning viimane number, mida nägin, oli juba päris suur. Seega otsustasin, et taolist füüsilist pingutust ma napi une järel korraldama ei hakka, ja kui ükskord päike silma paistma hakkas, rehkendasin, millal jõuaksin matka alguspunkti (ostes sealt uue kaardi); tulemus tähendanuks suhteliselt tõenäolist kiirustamist ja seega jätsin matka üldse ära. Näis-näis, miad teeb ilm järgmisel pühapäeval.

Ärgates märkasin ka, et olin eile hilisõhtul, vaimustununa sellest, et Jupiteri suuremad kaaslased olid binoklis ilusti näha, jätnud binokli samasse asendisse, ning läksin kole murelikuks, et äkki on samast suunast paistnud päike ja binokli suured kaugmised klaasid on binokli sisemuse ära söestanud. Õnneks on vaateväli ainult 3° 12' läbimõõduga ja päike käib praegu veel pisut kõrgemalt kui Jupiter.

Loen – Jaan Roosi päeviku „Läbi punase öö” V osa (1953–1954). Ehe olustikukroonika, mitte haibitud hale fantaasiaromaan.

Täna õhtul on Jupiteri kaaslased rivistunud kõik paremale poole ritta, aga selle pildistamine ei õnnestu. Peaksin proovima, kas saab seebika nt teipida või keerata Gorillapodiga okulaari juurde ja siis teha võte autoknipsiga.

Algeline planetaariumiprogramm Cartes du Ciel näitab kohe Jupiteri kohal (1°) olevat mingi suhteliselt heleda taevakeha, mis selgub olevat Uraan (heledus 5,6m). Nii et binokli vaateväljas võib näha korraga Jupiteri, selle nelja suuremat kaaslast ja Uraani.

(Mul tuli veel mõte, et kui Pluuto degradeeriti 2006. aastal planeediseisusest kääbusplaneediks, aga on edasi horoskoopides – kuigi avastamisest saati ei ole teinud orbiidil tiirust veel kolmandikkugi – siis peaksid astroloogid pöörama pilgu ka teiste kääbusplaneetide poole. Ceres võiks näiteks ennustada kas vilja- või õlleõnne, Haumea emaõnne, Makemake lihavõtteõnne ja Eris riiuõnne.)

Kuu on faasis, et ka see hakkab varsti paistma õhtul aknasse; täna võib näha Kuud piki rõdu serva (hoides binoklit käes, statiiv sellesse asendisse ei mahu). 20× suurendatuna näib Kuu nii suur, nagu oleks 50 cm kauguselt vaadatuna 9 cm läbimõõdus; seal silm juba üht-teist seletab. Terminaator ehk praeguse faasi juures päikesetõusu joon läheb üle Kuu vasaku serva, kaardi järgi Aristotelese kraater on ümbritsevast ookeanist kõrgem ja paistab pimeduses, tekitades terminaatorisse heleda saki – mägede harjadel kumamas koit...

No comments: