18.9.10

L, 1388. päev: kaart kadunud

Üldiselt olen selleks nädalavahetuseks plaaninud taas pikemat päevast jalgrattamatka, aga olen ära kaotanud seda kanti kujutava uue kaardi. Tänaseks lubab 25% tõenäosusega ka vihma, nii et lähen parem homme, kui sama suurus on 5%, vahepeal aga otsin kaarti. Ma seda kaarti uurisin umbes nädal tagasi, aga siis läks nagu ikka, et näiteks telefoni vastama minnes pistsin selle kuhugi vahele/alla ning sellest ajast saati kaart kadunud ongi.

Loen, muu hulgas imetlen „Totoro” pildiraamatut, kus on peaaegu kogu filmi sündmustik perekondlikku vanniskäiku arvestamata. Lisaks lõpus eksimatus Miyazaki stiilis joonistatud filmi tegevuskohtade kaart.

Tõmban päevavalges lahti rõdu lamamistooli ja õhtul saab seal lebades vaadelda kõrgemal paiknevat tähistaevast (fotostatiivi saab tõsta ainult 30° ning rohkem nõuaks ka iste- ja statiiviasendi suuremat ümberkorraldamist). Linnutee, mis binoklis muutub tähiseks lindiks, on praegu õhtuti üpris pea kohal. Andromeeda udukogu paistab.

Hele vilkumatu täpp kagusilmapiiri kohal – planeet, sest tähed vilguvad – selgub olevat Jupiter, sest binoklis paistavad tema kaaslased. Neljast paistab kolm, üks on nähtavasti Jupiteri taga või ees. Jupiter ise paistab binoklis täiesti selgesti kettana ja isegi see paistab, et see ei ole ühtlane valge, ent 20× suurendusest ei piisa rohkemate üksikasjade nägemiseks.

No comments: