23.4.08

K, 671. päev: ma mäletan, et ükskord oli pidu

Hommikul arutelu teemal, mis on täpne tõlge: kas hankeosakond või avalike hangete osakond, kas direktor või direktriss. Üks pool ütleb nii, teine naa: et riigiasutusel muid hankeid ei olegi kui avalikud – aga paljudes keeltes on ju „avalik”; ning et eesti keeles sugusid ei ole ja isegi sugusid rõhutavas prantsuse keeles on pr direktor la directeur – „aga on ju tore rõhutada, kui on naissoost,” on teine arvamus. Võta või jäta. Õnneks ei ole minu otsustada, mis valida.

Käime tehnilist poolt korraldava leedu kolleegi R-ga itimeeste juures proovimas, kas arvuti ühendub projektoriga. Ühendub, tuleb ette isegi pilt. Probleem on see, et kui projektor [mis on saksa keeles Beamer, et te mannetud tõlkijad, kes te olete sellele leiutanud umbes sada fantaasiaküllast eesti vastet, teaksite] lahti ühendatakse, ei tule läpaka kuvarile pilti tagasi (itimees vajutas kuhugi, millega kuvari pilt kadus, aga väljalülitamiseks on vaja näha kuvari pilti). Nimelt käib mu läpakas aku pealt ainult kaks tundi, aga peo alguseni on veel hulk aega. See tähendab, et pistan juhtme seina ja ootan läpakat välja lülitamata.

Vahepeal tekib uus küsimus: nimelt olin arvanud, et muusika võiks mängitada läpakast, igaks juhuks võtsin lood ka CD-le. Nüüd aga meenutan eelmise aasta pidu, kus samasuguses olukorras (heli ja pilt samast arvutist) pidi kaableid kogu aeg ringi ühendama. Tööjuures on CD-pleier, sellelt saaks segamata maha mängida. Seega uurin, kas on olemas kõlareid. Saan teada, et on; aga ühendusjuhtme kohta ei ole mingit teavet (häda korral saaks vast laenata ungari kolleegilt G-lt, kes vabal ajal on DJ Puli, küllap tal on vajalikke juhtmeid varnast võtta). Käin kõlarit uurimas ja mida leian – sellel on plaadimängija sisse ehitatud! Muidugi mõista proovin, kas see ka töötab, mispeale kaiguvad kõlarist kogu miinus neljanda korruse täitvad viis krapasakat akordioninooti!! Eelmine kasutaja oli sisse unustanud CD, millel vildikaga kiri ACCORDÉON. Kaiguks rohkemgi, aga mu reaktsioon on kiire. Hõikan: „Testing, testing!” Kõigil on väga lõbus.

Siis tund enne peo algust hakkab sättimine ja tikkimine ning üleeilse kilulõhna peaaegu minetanud Swisschamp leiab taas rakendust leivalõikamisel ja lätlaste sprotikonservide avamisel. Läti sprottides, tundub, on õli kolm korda rohkem kui Eesti omades, pealegi justnagu rõhu all.

Peol on pisut vähem inimesi kui eelmisel aastal (mis ruumi väiksust arvestades õnnetus ei ole). Jõu ja ilu numbrid seisnevad tänavu selles, et inimesed jaotatakse spordialade järgi võistkondadesse: valida võib viie lemmikspordiala vahel: ujumine, rattasõit, suusatamine, lauatennis ja eriti populaarne tugitoolisport. Osalistele jagatakse piletid (mida ma hommikul punkt kell üheksa olin käinud Kuninga tänava paljunduskeskuses kollasele paberile paljundamas ja lõikamas), millel selle spordiala piktogramm (piktogrammide tegemine oli ooper omaette, üldiselt põhinesid need 1986. a Aasia mängude omadel – seal oli lauatennis, eks ole). Siis ühtäkki tõstavad viis korraldajat pea kohale suuremad sildid samade piktogrammidega ja kutsuvad võistkonnad kokku. Murelikud inimesed kardavad, et nüüd läheb lahti nt Leedu pingpongimeistrite küsimine, aga, nagu öeldud, on viktoriiniteema hoopis balti mõistatused. Ja see läheb üsna toredasti, isegi sellest hoolimata, et läti mõistatustega läheb kuidagi nii, et vastuseid teab 14 korraldajast miskipärast ainult 2, kelle hulgas ei ole ei viktoriini juhti ega läti kolleegi R-i, kelle käest ta vastuseid küsib. Aga keegi ei tee sellest numbrit.

Päeva teine praktiline tulemus oli see, et katsetan järele, kas fotokotti on võimalik toppida läpakat ja fotokat nii, et kokku kaal oluliselt üle 8 kg ei lähegi. On.

Järelpõlvedele ülestähenduseks ka peo taustamuusika (71 minutit, väga täpselt peo algusest lõpuni, kui viktoriini ajal muusika seisis ja pärast hakkas vaigistamiskohast, mitte algusest):
  1. Metsatöll – Veelind [intro] (Iivakivi, 2008)
  2. Ainars Mielavs – Viens no simta (I Love You, s.a.)
  3. Jurga – Nebijok (Aukso pieva, s.a.)
  4. Labveligais Tips – Aluminija cuka (Aluminija Cuka, s.a.)
  5. Kabaretas – Tarp Girnu – Armonika (s.n., s.a.)
  6. Mihhail Goltisson – Paistab sügisel ka päikene (Paistab sügisel ka päikene, 1901)
  7. Ainars Mielavs – Tu mani dzen (I Love You, s.a.)
  8. Ainars Mielavs – Lai (I Love You, s.a.)
  9. Justament – Vangile ei meeldi trellid (Eesti kaheksakümnendad, 2000)
  10. s.n. – Tu un es (Taureniem, kaijam un sparem, 2004)
  11. Nijolë Tallat-Kelpðaitë – Ne, nereikia aðarø (Auksinës dainos, 2003) [andmetes on märgistikuprobleem]
  12. s.n. – Smiegavirs (Taureniem, kaijam un sparem, 2004)
  13. Chalice – Generatsioon XXXL (Ühendatud inimesed, 2003)
  14. Vytautas Kernagis – Linskminkimos (Teisingos Dainos, s.a.)
  15. Labveligais Tips – Jānītis (Aluminija Cuka, s.a.)
  16. Lauri Saatpalu – Kaevu juures (Sa oled hea, 2005)
  17. Labveligais Tips – Koki (Aluminija Cuka, s.a.)
  18. Eesti Raadio Bigband – Kevad käes (Raimond Valgre 47 parimat laulu, 2003)
  19. RAM – Sõmeralt Sõrmikule (Eduard Tubin: Meeskoorilaulud, 1999)
  20. Sven Grünberg – Mets meie südames (2001): Vaade (Hukkunud Alpinisti hotell, 2001)
  21. Keistuolių teatras – Šalia kelio (Vogtos dainos, s.a.) [viisil I Am Sailing, mida kuuldes tuli mulle muidugi see, kuidas „Halvasti käituvates meestes” istuvad tegelased üksteise taga pubipõrandal ja „aerutades” seda laulu laulavad]

No comments: