22.9.07

L, 487. päev: 3D

Päike särab ja on kuuldavasti palav, 26 °C. Inimene on tõeliselt vaba siis, kui tal on vabadus jätta midagi tegemata, õigustan ennast, kui kell saab varem plaanitud pika uisumatka jaoks juba liiga palju.

Nimelt kulub terve päev huvitava tarkvararakendusega Google SketchUp tutvumisele. Eriti paelub mind asjaolu, et see suudab fotolt perspektiivi arvestades üles lugeda ka sügavust ning ruumilisele mudelile kleepida õigesse kohta fotolt vastava osa (ja seda väänata-venitada nii, et see on mudeli suhtes õiget pidi ja perspektiivimoonutuseta). Väidetavasti saab SketchUpi ruumilisi mudeleid riputada üles Google Earthi, kus Eestist on mu teada praegu ainult umbes kolm ehitist: Ühispanga hoone Tartu maantee läbimurdel, Kawe Plaza ja Tallinna Jaani kirik, mille kohta keegi kunstiajaloolane kunagi märkis, et sellest ehitisest on ilumeel suure kaarega ja jälgi jätmata mööda läinud (mida on võimendanud veel kirikumeeste soov sarnandada oma historitsistlik pühakoda Tallinna keskaegsete hoonetega, lõhkudes portaalide pealt krohvi ära – mille alt aga paraku paljastus puhtalt töödeldud paekivi asemel üsna suvaline XIX saj paekivimüüritis, st Jaani kiriku portaalid ei ole ehitatud krohvita näitamiseks).

Google Earthis (ja Google'i maailmakaardil) on Eesti kohta üsna hägune aerofoto, v.a Tallinna, Emajõe Suursoo ja Rapla kohta. Tallinna pilt peab olema suhteliselt hiline, sest allveelaev Lembit, mis veel mõni kuu tagasi asus Google Earthis Sõjasadamas, on nüüd Miinisadamas.

Aga mul on plaan konstrueerida SketchUpis Kuressaare linnuse konvendihoone ruumiline mudel ja see, kui hästi läheb, Google Earthi riputada. Enne tuleb otsida fotokogust kõik Kuressaare linnuse välisvaated (mida on palju, sest lossiskäik on ju alati iga-aastase Kuressaare sugulaste väisamise kohustuslik osa ning eks mul ole 14. eluaastast alates olnud fotokas neil käigil alati ühes). Esimene proov ainult ühe foto najal on paljulubav. Mu vanemate suvekodu ja onu suvila mudelid saavad põhikujul üpris valmis.

Kui järgmine kord kella vaatan, näitab see kolmveerand kuut, mis tähendab, et poodi ma ei jõua. Tuleb loota selle peale, et äkki on jaamapood homme hommikul lahti, saab matkale toitu kaasa osta.

No comments: