10.9.06

P, reisimuljed

Pühapäeva pärastlõunal tagasilend. Seekord ei ole mu aknaalune istekoht hõivatud ja ilm on enamasti selge (aga aknakriimudele tekivad lennu vältel peened jäälilled).
Väinameri, Saaremaa (silmapiiril Kuramaa pea Riiani välja, vt pilt), Gotlandi ots, Rootsi ja Taani kohal pilvi, Schleswig-Holstein, Elbe taamal terendava Hamburgiga, Weser ja Bremerhaven, Friisimaa ja laudsile Holland koos Flevolandi suurte poldritega. Holland jätab õhust väga toreda mulje.

Saaremaa

Amsterdami lennuväljal on aega poolteist tundi, aga umbes pool tundi kulub vajalikku väravasse kõndimisele. Pealeminek hilineb. See-eest on teine lend ülimalt nauditav, on õhtupäike, selge, ainult umbes 3 km kõrgusel. Sellelt kõrguselt paistavad näiteks sõitvad autod. Silma jääb mitu lossi ja kindlust. Hollandi piires suudan istmetaskuajakirja toel enam-vähem orienteeruda (eemalt Utrecht), aga edasi ma maastikku ei tunne. Sõit paigaltvõtust seismajäämiseni (ja kumbki lennuväli on üsna suur) kestab 40 minutit.

Järgmisel lennuväljal tuleb kõndida läbi A-terminaal kogu ulatuses ja ka kohvrikarussell on taga viimane, kiirkõnd kestab (koos sõitva põrandaga) veerand tundi. Siis rongiga kesklinna (19 kg kaaluva koti allavõtmine riiulilt nii, et istujad terveks jäävad, on põnev). Nordi jaamas on üle poole tunni aega, ostan automaadist suupistet ja veendun taas, et selles, et valdav keel on prantsuse keel, võib lausa silmaga veenduda.

Edasi ligi kolmetunnine rongisõit ja siis pooletunnine jalgsimatk (sest pühapäeva õhtul käivad kord tunnis bussid ja rongid täpselt sünkroonis, aga perroonilt peatusse läheb 4 minutit).

Korteris on soe, avan aknad, sisse lendab suur ja väsinud vapsik, kelle väljaajamine (sest ta taob end laelambi vastu, laelamp on voodi kohal ja ma ei taha talle öösel peale keerata) kestab umbes 10 minutit. Aga välja ta saab.

No comments: