28.8.16

P, 3442. päev: näitus, siider, viimane vaip, pool läbi

Täna uuesti naaberlinnas, koos töö-toanaabriga. Koduloomuuseumis näitus ühest Rooma keisrist – mis ei ole küll nii huvitav kui eelmise aasta erinäitus, aga ma loen siiski huviga (sest et ma sellest keisrist suurt midagi ei tea) ja jään teistest kaugele maha. Saab näiteks teada, et oma ainsal välisreisil – Kreekasse – lasi keiser aasta ja 4 kuuga korraldada Kreekas kõik spordi- ja kunstimängud, mis muidu käisid eri aastatel ja nelja aasta tagant, osales neis kõigis kõigil aladel ja võitis need kõik, saades kokku 1800 loorberipärga. Roomas olla seda keisrit vihatud, aga Kreekas armastati palavalt. (Pärast saab teada, et keisri viiest seaduslikust abikaasast mainiti näitusel ainult kaht-kolme esimest, eriti ei mainita seda, et viimane naine oli hoopis mees, kes meenutanud talle üht tema eelmist lemmiknaist.)

Muuseumipoes on näituse kataloog hulga toekam kui eelmise aasta näituse oma; seda on trükitud lademetes ja seda on praeguseks, kui näitus on olnud üleval kolm kuud viiest, veel alles sellises koguses, et võib loota, et see ei kao poest kuhugi ja see hinnatakse pärast kõvasti alla.

Kella kõrts. Ettekandja näeb toanaabrit ja mainib, et te olete tulnud mit der Verstärkung, mispeale toanaaber nendib, et tõepoolest, teid siin tuntakse. Proovime teist korda kohalikku siidrit; seekord ei ole see enam sama mädanenud õuntest kui eelmine kord.

Õhtul hävib ootamatu pealekusemise läbi viimane vaip, öökullidega jalamatt esikus jalatsiriiuli all. Nüüd kõlab esikus rohkem kui enne. Št-l on mingi haigus, mis vallandub ootamatute kusemisepisoodidena ootamatutes kohtades (nt keset tuba, kuudis, rääkimata maja koridorist ja käigurõdust). Mõnikord kohe nii, et solinal. Suures koguses. Mistõttu tuleb jalutama minnes kanda Št õueni kotis (sest meid tõstetaks majast välja, kui Št kuseks mõne naabri jalamati peale), käe otsas, õla peal Šp oma kotis. Jõu ja ilu numbrid, nii see muskel kasvab. (Aga see Št haigus läheb mõne nädala pärast üle ja olukord normaliseerub.)

Saan padjaraamatuks oleva maailmaklassikaga (Buddenbrooks) n-ö üle ekvaatori (ja ülejäänuga läheb ainult nädal, lisan juurde).

No comments: