17.3.16

N, 3195. päev: patrikupäev

Taevas on juba mitmendat päeva järjest nagu sinine pajapõhi.

Kodust nappi arvutikasutusaega nõuavad praegu ühtmoodi kolm tähtsat tegevust (ütleme tähestiku järjekorras): kodutööd, linnupargi pildid, sõnastik. Kodutööd on olekus, et paari päevaga on vaja ports hinnata ja anda uus ülesanne, siis on jälle nädal rahu; sellele läheb aega umbes 4…5 tundi. Linnupargi pilte on kahe korra ligi 4000 võttest järel umbes 2800; kogemusest on teada, et kogu järeltöötlemise keskmine kiirus on 55 võtet päevas, seega teen 4000 pilti üle kahe kuu. Iva on muidugi alguses kõik halvad pildid kõrvaldada. Keelekursuse materjali kandmisega sõnastikku läheb lehekülje kohta vähemalt tund (vähemalt, eks ju); järg on lk 5 lõpus ja hommikuse seisuga on materjale 32 lk, sealhulgas palju praktilisi asju, mis tingimata vaja kanda sõnastikku, nagu korrapäratud imperatiivivormid ja kohakäändevormid õige eessõnaga.

Aga pühapäeval saabusid korraldajalt esimesed fotod ja eile teiselt veel mõni; niisiis on sotsiaalne surve väga suur. Teen Lr-i automaatkogu, mis otsib 12.3. pilte, kus peal on emb-kumb korraldaja, ning valin sealt kaunemaid. Kuivõrd laupäevane 120–400 mm objektiiv portreevõteteks eriti ei sobi, on korraldajatest pilte peamiselt sellest, kuidas üks neist võitleb rongaga, kelle arust on tal väga toredad ja uurimiskõlblikud kõrvad. Siis igast linnust mõni eriti esinduslik pilt ka, piltidega minimaalne järeltöötlus (kaadrilõige, varjude helendamine – hästi ei näe, päike paistab – eksport 1200 px pikem külg ja meiliga minema. 5.3. piltidel on linde rohkem, inimesi ja päikest vähem, aga need jaksavad oodata. Kolmanda kohalolnud piltniku visiitkaardi olen kaotanud, tuleb küsida üle.

Kogu selles kiirustamises unustan tellida E-le takso; ta helistab 20 minutit enne ja ehmatan ning selgub, et veebi kaudu tuleb tellida vähemalt pool tundi ette; aga mul on ju ka nende mobiilirakendus. Sellega saab küll tellida ka kella järgi, aga nähtavasti tuleb takso kohe.

* * *

Õhtul tulen keelekursuselt. Toimuvad müstilised seiklused ümberistumisrobotiga ja uue bussiliiniga.

Peale paljude bussiliinide, mis sellest peatusest tegelikult läbi ei sõida, soovitab robot võimalust sõita 25. bussiga lähimasse linnalähijaama, sõita sealt rongiga pearaudteejaama ja seal istuda ümber bussile, ja hoiatab, et tegelikult selle bussiga sinna rongile ei jõua.

Sab teada, et üks palju kordi ümber nimetatud bussiliin, mis tuleb maja ette, läheb jaamast kell 21.00. Tulen postkontori ees 7. bussist maha; selgub, et meie buss ei lähe sama posti alt, seega järgmise bussiga jaama, seal jalad selga ja õige posti juurde.

No comments: