19.8.13

E, 2324. päev: loen

Pika nädalavahetusega märksõnastasin 955 CH fotot (alles on praegu 1763 ja meenutagem ka, et pärast umbes 100 pildi kuvamist Lr hangub). Peaks tegema statistika. Eri arvutusmeetodite järgi on pildid valmis 46% ja 63% (vahepealne 66% oli arvutusviga). Järgmised toimingud pärast märksõnastamist on kiiremad, sest kõiki pilte ei ole enam puutuda vaja (nt ilmutamist vajab vast veerand pilte, näitamisele läheb mitmes albumis kokku vast 200).

* * *

Õhtul saan läbi Speeri mälestused, mis lõpevad Nürnbergi kohtuotsusega (vanglapäevikud on eraldi raamat). Mitmeid asju, mida ma kas ei teadnud või mäletanud:
  • Nürnbergi peamiste sõjakurjategijate protsessiga kanti süü ja vastutus kogu Saksa rahvalt üle 21 süüalusele poliitikule ja sõjaväelasele, keda süüdistati mitte just isiklikult, vaid ameti kaudu. Neist Speer oli ainus, kes võttis vastutuse endale ka isiklikult.
  • Üsna protsessi algul sai kohtualustele selgeks, et nad jagavad süüd kõik ühtmoodi, mistõttu tekkis ka arvamus, et nad kõik lähevad võlla, ja Speer jättis maailmaga juba ette hüvasti (eriti kui N. Liidu prokurör oli talle nõudnud surmanuhtlust).
  • Kohtualuste esimene suurem kinnipidamis- ja kogumiskoht enne Nürnbergi oli ühes väikelinnas, kust olen juhtunud läbi sõitma ning kus Göring sai sellist tõhusat võõrutusravi, et oli protsessi ajal kui uus, endisest tarmukam mees ja Speer mõtles, et mis oleks sõjaga juhtunud, kui Göring oleks kogu sõja aja olnud selline ja mitte pidevas morfiininäljas/-uimas. Mul on umbkaudu sellest ajast olemas sealkandi reisijuht, aga krt, selle üldosas selle hotelli aadressi ei ole ning reklaamide osas on 14. poognat köidetud kaks korda ja 15. poogen just selle väikelinna hotellidega puudub.
  • Speer pidas enda suurimaks saavutuseks, et ta ei läinud protsessi 9 kuu jooksul hulluks. Wohlfrommi ja Wohlfrommi mainitud kohtualuste IQ-teste mainib ta ka, samuti selle tulemuste üllatavust.
  • Vahetult sõja lõpu järel, mai keskel 1945 kuulas Speeri üle strateegilise pommitamise hindamiskomisjon, kus tehtud Speerile tema karjääri austusväärseim kompliment: kui ameeriklased oleksid teadnud Speeri organiseerimisvõimet, oleksid nad suunanud kogu 8. lennuväe (kaks tuhat rasket pommilennukit) ainult tema vastu.
  • Kohtuotsuse ettelugemise ajal (mis kestis poolteist päeva) kohtusaalis ei filmitud ja prožektorid ei põlenud. Kui jõuti lahenduste osani (ma ei tea, mismoodi kohtuotsuse seda osa nimetatakse), läksid Speeri kõrvad kikki, kui rahandusministril Hjalmar Schachtil ei leitud olevat süüd, mis näitas, et päris kõiki ühtmoodi ei hukata, kuigi Speer ise ei saanud üle ega ümber sunnitööliste küsimusest. Karistused loeti järgmisel päeval süüdistatavatele ükshaaval ja Speer sai seal, nagu teada, 20 aastat, mille ta ka kõik Spandau erivanglas ära istus.

No comments: