31.5.13

R, 2248. päev: muinaslugu osutub sulaks lolluseks

Ükspäe olnud* Maalehes jutt, kuidas keegi enda väitel toituvat ainult sellest, et hingavat sisse õietolmurikast õhku.

* Tingiv kõneviis on sellest, et ma neid luulusid ise lugenud ei ole. Nägin just ülal osundatud väitega viidet feispukkis, kommenteerisin ja praegu otsisin üles lingi ning lugesin läbi kommentaarid.

Mida teeb sellise teate peale insener? – Muidugi arvutab õietolmu vajaliku kontsentratsiooni sissehingatavas õhus!! ☺
  • Lähteandmed: soojusvõimsus 65 W (energia, mis kulub ainevahetuse kütmiseks ja mis eraldub inimorganismist soojuskiirgusena ka siis, kui inime liigutamata lebab, järelikult peab see kuskilt ka tulema ehk seda saab käsitada inimese minimaalse energiatarbena; eri allikates olen selle väärtuseks näinud 65...200 W, arvutuses lähtusin väikseimast), hingamissagedus 15 korda minutis, hingamismaht 0,5 l, õietolmu energiasisaldus 314 kcal / 100 g.
  • Eeldus: kogu sissehingatud õietolm omastub organismis.
  • Tulemus: 39 g/m³ (ja kui energiatarve on suurem või omastub vähem, siis veel rohkem).
Kui te ei suuda ette kujutada, kui palju on 39 g tolmu 1 m³ õhus ehk 3,2 massi-%, siis teadke, et...
  • ...lennukid ei lenda, kui õhus on vulkaanitolmu üle 2...4 µg/m³ (AW&ST May 20, 2013, p. 39; „Eijääväljaöökulli” tuhapilves oli 1...6 µg/m³)
  • ...Euroopa Liidus on aasta keskmine õhu suurim lubatud tolmusisaldus – st tolmusisaldus, millest rohkem on tervisele ohtlik – PM10 ehk kuni 10 µm läbimõõduga osakeste korral 40 µg/m³ (samas viidatud artiklis on ka ülevaatlik Euroopa PM10-tolmusisalduse kaart); USAs on sama piirväärtus 150 µg/m³
  • Ligikaudu 1 g/m³ tolmusisaldus on juba üsna talumatu (allik, vt eelviimane tabel)
  • Lihtne jagamistehe ütleb, et Maalehes üllitatu järgi peaks õhk olema teisest piirväärtusest (40 µm/m³) paksem miljon ja esimesest (2...4 µg/m³) koguni 10...20 miljonit korda.
[Hilisem lisandus: 20.10.2013 Harbini suduõnnetuses oli PM2,5 kuni 1000 µg/m³. Minimaalne nähtavus olnud 5 meetrit.]

Kui õietolmu imiteerida peene tuhksuhkruga, on sellise tolmusisalduse matkimiseks vaja 10 m² pindalaga köögis õhku hajutada umbes kilo tuhksuhkrut ja lasta abilisel õhku pidevalt ringi lehvitada, et see ei settiks, ja hingata seda sisse kogu aeg, ööpäev läbi, päevast päeva, nädalast nädalasse.

Kui võrrelda õietolmuterade läbimõõtu (suurusjärgus 10...100 µm) WHO õpetlikus tolmuülevaates kirjeldatuga, satub kopsualveoolidesse sellest ainult tühine osa, enamik jääb pidama ninna ja eraldub paksu tatina. Ka ei ole teada, mis mehhanismiga õietolm organismis omastuks (sest õietolmuterad on vereringesse vahetult jõudmiseks liiga suured ning suurt ei lahustu).

Ühesõnaga, sensatsioonimaiale ajalehele teadmiseks – ei ole vaja kõike lehes trükkida, mis rääkijale pähe tuleb. Lehte võivad lugeda ka mõtlemisvõimega inimesed ja taoliste lolluste peale südamest naerda (andes sellega lisaväärtust: enne oli jutt lihtsalt napakas ja sisutühi, aga kui keegi selle üle naerab, siis on sellega natuke väärtust lisatud); rääkimata sellest, et mu arust on taoliste lugude avaldamine meelelahutusena ebaeetiline. Õnneks näib enamik Maalehe kommenteerijaid olevat mõistusega.

* * *

PMs on asjalik intervjuu Sven Grünbergiga, mida soovitan lugeda. Jaa, mul oli seal mainitud N. Liidu esimene elektroonilise muusika plaat olemas kohe varsti pärast seda, kui meie grammofon parandusest tagasi tuli, ja minu plaadil on läinud paremini kui heliloojaks saanud klassivenna omal, kes tegi tunnis Grünbergist ettekannet ja unustas plaadi lauasahtlisse. Järgmises vahetunnis sai kätte, aga vahepeal oli tundmatu ulakas koolivend sodinud plaadikaane pildi täis fallosi.

No comments: