10.5.13

R, 2227. päev: konnade tagasitulek

Vaba päev.

Eile juba metsast tulles pähe turgatanud ratsivälgatuse ajel panen pildid eksportima ja lähen poodi, pärast õhtul panen Photomatixi valmis pilte tikkima ja loen ise samal ajal teises toas raamatut. Ehk siis kuigi Lr-st saab saata üksikvõtted otse Photomatixisse ja seal kokku lappida ja tagasi Lr-sse importida, võtab see aega (eriti eksport ja ühitamine) ning jääb õhtu jooksul üha aeglasemaks. Samas ei peaks ühtlase valguse juures eriti muret olema, et panoraami kõik osapildid oleksid ühtlase valgustatusega, sest AutoStitch ühtlustab hiljem heleduse niikuinii (st neid saab toota masskaubana: algul kõigist TIFF-ekspordid, siis Photomatixis 3-kaupa liitsäripiltideks, pärast kustutan üleliigsed vahefailid ära). Nõnda valmivad juba täna liitsäripanoraamide üksikpildid, mille arvutamine kestnuks muidu kaks nädalat.

Poes vaatan kitsast pesumasinat. Mõõdulint on kaasas. Konnapildiga printeritint on ilmunud müügile mõistagi just päev pärast seda, kui olin tellinud Amazonist.

Õhtupoole loen „Eesti ajaloo” kuulsat II köidet (keskaeg ilma rahvusromantiliste muinaslugudeta) ja peagi tekib minus kui professionaalses lugejas küsimus, kas teosel keeletoimetaja ikka oli. Kontrollin seda tiitellehe pöördelt kaks korda veel, üha uskumatumalt – kuni juhuslikult täheldan, et keeletoimetajaks märgitud nimi on olnud ka kirjandusloetelus viidatud autor. Seega siis leiti keeletoimetaja ajaloolaste endi seast, kes mõtlesid naiivselt, et keegi sellest valskusest aru ei saa.

No comments: