3.5.13

R, 2220. päev: külm

Saksa keel: õpetaja seletab kaardi ääres mõistet Oberrhein ja näitab kaardikepiga vedades, kus voolab Rein. Kaart on muidu kohe mu selja taga ja näen, et see, mida ta nimetab Reini jõeks, on hoopis kiirteed nr 5 ja 61. Jõgi on sellel seinakaardil kõige rohkem poole millimeetri laiune, kiirteed aga 4 mm laiad lindid. Mõni ime siis.

* * *

Täna ilmestab mu töölauda / meelt / reede pärastlõunat (vali sobiv) tõlge / vaimusuretus / närtsitus (vali sobiv), kus teemat X tõlkima pandud tõlkija / isik / koolilaps / kirjaoskamatu (vali sobiv) ei ole teadnud teema algtõdesid / põhimõttelisi asju / asju, mille peale tuleks ka une pealt (vali sobiv või täienda).

* * *

Nahkhiired on külma ilmaga kas läinud tagasi talveunele (kuigi, nagu ükspäev binoklist nägin, lendles umbes lähima vanadekodu kohal piiritajaid) või on nahkhiiretunnisti andnud kivipõrandale kukkudes otsad. Kipun pooldama esimest varianti. Ööliblikaid ka ei ole.

* * *

Kui häda näed laita, siis tule ja aita: kuidas üldsekohemitte ei mäletanud kohta, kus olime käinud külas 1999. a sügisel. Mäletan, et sõitsime veidi enne kohta X vasakule, kus X on kohanimi, millega seoses tegi erakordse panuse Eesti ajalukku E vanaema, mida mainitakse suurt pidu kirjeldavas lüroeepilises muusikateoses ja mida Eestis on mitu. Fotode peal on tavaline talumaja, õues kaks suurt puud. Guugeldamine perenaise ja valla nimega tulemusi ei andnud. Küsin E-lt, äkki tema mäletab, et millalgi maade tagasisaamise aegu olla vanaperenaine tahtnud panna tagasi sõjaeelset talunime, aga naaber oli selle juba võtnud, pannud siis nimeks Tamme. E ka ei mäleta. Tamme talu otsida on suht mõttetu, pealegi kui valla nimi X ja sõna „talu” manavad esile üle valla kuulsa X turismitalu. Tuleb mõte, et vaatan Maa-ameti kaardiserverist talunimesid pidi, äkki tuleb midagi tuttavat ette. Minuti pärast hüüatan: „Y!”, kus Y on tuttav külanimi. Sealsamas on ka Tamme talu, mille maastik nagu klapib (maja on umbes nagu fotol ja mõlemad puud on alles). Teatan leiust ka E-le. Külanime peale meenub E-le, et pererahva firma nimi on Y-mäe OÜ, kusjuures Y-mäe on Tamme naabertalu. Et äkki on see talu, kuidas siis muidu naabritalu nime firma nimeks paned. Noh, sobiks ka see koht. (Krt, professionaalne kretinism ruulib: kontrollin praegu äriregistri teabesüsteemist üle ja seal seisab, et Y-mäe OÜ aadress on X vald, Y küla, Tamme talu.)

Edust innustatuna otsin üles ka sauna, kus peeti 2000. a sügisel suur juubel. Orientiirid: X-st edasi, vasakule paar kilomeetrit mööda käänulist teed, saun teest paremal, saunast paremal tiik. Sealkandis on tiike palju, aga nii kaunist sauna, mida ka katuse järgi ära tunneb, igaühe kaldal ei ole.

No comments: