30.4.13

T, 2217. päev: Aatomik revisited

Saabunud on ükspäe Amazonist tellitud vanaraamat (2000, ISBN 3763762019), mida hakkan kohe lugema ja seega on see kahtlemata kõige pikema pealkirjaga raamat, mida ma kunagi lugenud. Otsustage ise, koos alapealkirjaga: Oberflächenschutzverfahren und Anstrichstoffe der deutschen Luftfahrtindustrie und Luftwaffe 1935-1945 : eine historisch-technische Abhandlung über die Oberflächenschutzverfahren und Anstrichstoffe der deutschen Luftfahrtindustrie und Luftwaffe, dessen Verbindung zum RAL-Register, der Einfluß auf die Farbindustrie und deren heutige Verfügbarkeit für den Restaurateur und Modellbauer.

Raamat algab selgesti, kohe esimeseks öeldakse värvuse määratlus DINi järgi. Edasi, mis on värv, lakk ja nende koostisained, ning siis, kui jutt stoorini jõuab, saab alguses teada, kuidas üldse tekkis Saksa värvusstandard RAL: väga lihtsalt, pärast Esimest maailmasõda oli kõigest puudus ja hüperinflatsioon ning ei olnud mõistlik, et igal värvitootjal on tootevalikus omaette värvused. Tuleb standardida, leiti 1927, ja veel leiti, et Saksamaale jätkub kokku 40 värvitoonist (13 põhivärvust ja ülejäänud saab nende segamise teel). Ja mis peamine (nagu kirjutas vanaema väliseestlasest täditütar tütre peigmehevaliku kohta, sest peigmees oli eestlane), koostisained pidid olema kodumaist päritolu, et mitte raisata nende ostmiseks välisvaluutat. Nii et kui edaspidi taheti tellida mingit värvitooni, ei olnud vaja uurida tootjate katalooge ja tootenäidiseid, et oleks nagu tootja X värv Y, aga natuke ka tootja M värv N, kuid teisalt pisut otsekui tootja O värv P, vaid sai öelda konkreetselt, näiteks et saatke meile kolm tünni värvi tooniga RAL 3020.

* * *

Täna ilmub ka maailma pisima kaadriga (45 × 25 nm) film, A Boy and His Atom. Teisiti kui Eesti filmiklassika nukufilmis „Aatomik” (1970, Vladimir Beekmani raamatu järgi – Beekman oli hariduselt keemik, Enn Vetemaa ja mõningatel andmetel ka Arvo Valtoni kursavend), ei ole selles aatom punnissilmne traatjalgadega karvane pundar, vaid üksikaatomid moodustavadki kujutise, mis on jäädvustatud STM-mikroskoobiga saja tuhande kordse suurendusega.

No comments: