29.1.12

P, 1827. päev: loendatud

Rahvaloendus on täpselt sama kaugel kui eile, mistõttu istume kumbki teise arvuti taha ja üritame meenutada, mida täpselt vastasime eile samadele küsimustele, kui need olid meie enda, mitte leibkonnaliikme kohta nagu praegu. Krrt, no on ikka jobutus välja mõeldud. Teisalt, vastamine internetis säästab rahvaloendaja põlastavate pilkude eest, millele sain osaks eelmine kord, 2000. aastal, kui vastasin küsimusele „Kuidas suhtute religiooni?”, et üldse kuidagi ei suhtu.

Hmm, huvi pärast võiks välja otsida lehtedes olnud ametliku selgituse küsimusele „Miks loendust ei saa teha registrite põhjal?” ja küsida, et aga miks nt Soomes saab.

Ajaloohuvilistele mõtlemiseks uuesti suure ringi küsimus: kus ja miks koostati esimene täielik rahvastikuregister?

Üks tudengiaegne sõber olevat rohkesti kasutanud kommenteerimisvõimalust ja lisanud näiteks vanuse kohta: „Näen noorem välja.”

* * *

Täna lisan pildiarhiivi ka kuni 1990. aastani kasutatud põhifotoka analoogpildid (4155 tk), kus oli kvaliteeti rohkem ja praaki vähem kui teisel kolmel tollasel fotokal, ning ajan õigeks võttekuupäevad (Lr näitab muidu faili loomise kuupäeva). Ikka täitsa vapustav, kuidas veel 1995 tegin viiepäevasest rattamatkast – kui fotokas oli kogu aeg käeulatuses ja saanuks pildistada ka sõidu pealt – kokku ainult 54 fotot.

No comments: