4.1.12

K, 1802. päev: mis juhtub, kui järgida reegli sõnu, mitte mõtet

Keeleteema jätkub. Korrektor haarab sule ja püüab õigustada eraldi pöördumisega, et praeguste keelereeglite järgi olevat täitsa õige kirjutada väiketähega „Kuressaare gümnaasium”, mida leht järjekindlalt ka teeb. Nii juhtubki, kui teha reegli kirjatähe, aga mitte põhimõtte järgi: Kuressaares on tegelikult kaks gümnaasiumi ja lugeja peab teadma iga kord ise, kummast on jutt.

Moraal: enne reegli kasutamist lugege läbi ikka kogu käsiraamatu peatükk! „Eesti keele käsiraamatu” asutuste, ettevõtete, organisatsioonide ja ühenduste nimetuste õigekirja peatükis O26 on (2007. a trükis lk 91–92 pöördel) ka oluline erand:
Eriti tarvilik võib suurtäht olla mõne ainulise nimetuse eristamiseks samakujulisest liiginimetusest: Eesti Pank kui ühe panga ametlik nimetus (vrd: Ühispank ja Hansapank on praegu edukamaid Eesti panku), Eesti Üliõpilaste Selts kui ühe seltsi nimetus (vrd: Eriti rohkesti tekkis Eesti üliõpilaste seltse XX sajandi algul), Suur Teater kui üks Moskva teatreid (vrd: Estonia on üsna suur teater).

No comments: