28.1.12

L, 1826. päev: kuidas kulub laupäev

Kohalikus poes + jalutuskäik koertega = 5 tundi.

Osaleme rahvaloendusel, kavatsuse tõttu kunagi ikka Eestisse naasta peame täitma täisversiooni ja saame šokiks teada radikaalsetest viisidest, kuidas määratletakse inimeste sünnikoht uut moodi (mitte tegelik ilmale tuleku koht, mis märgitud rahvastikuregistrisse ja dokumentidele, vaid hoopis ema püsielukoht sünni ajal!!). Mõistan, et see on tehtud selleks, et tegelikult Pärsti vallas sündinud viljandlased (Viljandi haigla on linnast väljas Pärsti vallas) saaksid olla sündinud Viljandis; aga – nagu ikka – on küsitlus sündinud kabinetivaikuses ja ei ole läbi mõeldud, mis pahameelt see võib tekitada muudes vastajates (st küsitlust ei ole koostanud insener).

Kurdan feisspukis ka, et süsteem ei taha näidata leibkonnaliikmete andmeid, kui kaks inimest täidab ankeeti korraga, eri arvutitest. Lahke nõuandja pakub, et ei peagi, aga krt kust pean ma seda teadma? Jälle ei ole asja korralikult läbi mõeldud (ehk veel kord: rahvaloendust ei ole korraldanud insener). Kui ilmuvad teiste leibkonnaliikmete küsimused, mida teisest arvutist just vastati, jätame asja tänaseks katki, et ehk annab aeg arutust.

Imen pildiarhiivi kolme suht vähekasutatud ja koleda pildikvaliteediga fotokaga tehtud analoogpildid (sest Lr-s on nende haldamine ja töötlemine kergem), panen neile märksõnad ja ajan paika võttekuupäevad. Tuleb leiutada uus märksõna „ajalugu”. Mõnel pildil on taoline „rahvahuumor”, et kõhe kohe (nt täiesti tavaline kodune laupäevaõhtu, aga taustal ripub laes pükstest ja sussidest tehtud „poodu”).

Väike väänik teeb juba trikke, ühtlustades kummagi sahtli temperatuuri ülespoole. Seega paigutan vähese hoitava ringi endisesse soojemasse lahtrisse, sean selle jahedamaks ja ennäe, see püsib külmem. Edasi püsib jahedus ka teises lahtris.

No comments: