2.1.12

E, 1800. päev: uuel aastal vanad lood

Eile õhtul tahtsin vaadata ETV-st muistseid „„Kitsa kinga” laule”, aga enne seda pidi ära kannatama ka telelavastuse „Õhtusöök kahele” (1983), mis oli ikka täielik jubedus. Ei mäleta, kas muiste jättis selline veiderdamine soovitud peene dinee mulje või mitte; muidugi taoliste näärisaadete ajal pühenduti lookas laua tühjendamisele natuuris ja telekat vaadati edasi alles siis, kui ekraanile naases Kalmer Tennossaar või Kuldne Trio. Etenduse sisu on, et peen härrasmees loeb moraali, kuidas Eesti filmides üldse ei tunta peeni kombeid – ja siis haarab taldriku kõrvale pandud kolmest paarist nugadest-kahvlitest mitte välimised, vaid seesmised.

Siis ükspäev tuli selline mõte, et ma nagu ei mäleta, et mitu tuttavat eakat meesterahvast, kes praegu kuulutavad, et vot oli ikka vene ajal hea elu, seda oleks tollal kiitnud, et vohh, küll meil on vene valitsuse all ikka hea elada! Vastupidi, nad sõimasid valitsust juba siis (hästi vaikselt – nagu vanas naljas: „Ameeriklane: „Meil tohib valitsust sõimata igaüks!” – Venelane: „Meil tohib Ameerika valitsust sõimata kah igaüks!””)

E täheldab, et mu vahepealne külmetus teda ei nakatanud, ja oletab, et küllap sellepärast, et meil on kummalgi oma kindel kruus.

Uut aastat on tulnud tervitama palju vihmausse. Poes on rahvast vähe. Maja koristaja on alles pikal jõulupuhkusel. (Ükspäev oli sügaval välisukse lukus murdunud võti, st ust ei saanud väljast lahti; me siis käisime koertega jalutamas nii, et teine oli uksevalves ja lasi sisse. Aga tehti mõne tunniga korda.)

Jätkan kabineti kraamimist, teen kastidest avastusi ja loen esikuseina najale toetudes ühe soojaga läbi 2005. a lühida ja rohkete piltidega uusversiooni Mart Laari metsavennaraamatust („Unustatud sõda. Relvastatud vastupanuliikumine Eestis 1944–1956”), mis vaeva pidas üks tuntud kirjanik enne tuntud haipteose kirjutamist liiga paljuks. Võib-olla ei ole tal esikut.

Paistab, et kirjastuses ei ole korrektorit ja raamatu teksti saaks võtta õigekirjaharjutuste materjaliks (nagu võeti ükspäev PM-s olnud kuldaväärt lause Seetõttu polnud midagi imelikku selles, et kapo täispikkadel suusamaratonidel harrastussportlasena kõrgeid kohti saavutanud Pärnaste (Vasaloppeti 269., Tartu maratoni 319., König Ludwig Laufi 81. koht) eelmisel nädalal kinni pidas ja tema kodu läbi otsis.)

Ja keeleteema lõpetuseks: Urbandictionarysse on jõudnud seletus, miks saavad paljud venelased krambid, kui kuulevad eesti tüüpilist lasteaianime Mudila.

No comments: