15.4.10

N, 1261. päev: Wenn die Freude traurig macht

Lähen tööle tavalisest pool tundi varem. Buss on rahvast täis (ka siinmaal on kombeks liigelda tipptunni ajal lühikeste ja muidu lõõtsbussidega). Seega istun nii, et kogu buss näeb, mida loen – eelmise nädala AW&ST-is on kaheleheküljene põnev lugu sellest, kuidas ka USA lennuvägi asutas küberkaitseüksuse (AW&ST tavatseb mainida esimese sõjalise küberrünnakuna ikka Venemaa rünnakut Eesti vastu 2007. a kevadel), ja tagapool on leheküljene ülevaade veebruaris Prantsusmaal alanud kohtuprotsessist, mis selgitab välja, kes on 2000. a allakukkunud Concorde'i õnnetuses süüdi. Üks pool väidab, et lennuk sõitis lennurajal olnud metalliribale, mis pudenes eelmise lennuki küljest, rehv lõhkes ja kütusepaak purunes (nagu sedastas ka ametlik uurimisaruanne); teine, et nemad ei ole süüdi, sest pealtnägijate tunnistusel põles Concorde juba enne ribale sõitmist. Protsess kestab ja mis otsus tehakse, ei ole teada; autorile on jäänud mulje, nagu suhtuks kohtunik teise teooriasse kahtlevalt. Lugemisjärjes on psühholoogiaraamat, kus on pealtnägijate usaldusväärsusest terve peatükk.

(Kas lugejad seda ikka teavad, et UK-Prantsusmaa koostöös valminud lennuki inglise nimeks oli vahetult enne esimese lennuki valmimist ikka Concord? Seega inglased kurvastasid, miks kasutusele võeti prantsuse nimi Concorde. UK minister seletanud: nime lõpu e-täht tähendab muu hulgas Inglismaad, England, mille peale keegi tige šotlane kirjutanud, et aga lennuki nina toodetakse ju hoopis Šotimaal. Minister ent ei olnud suu peale kukkunud ja vastas, et e-täht tähendab ka Šotimaad, prantsuse keeli Écosse. (Viide))

Kell kaksteist on pika töö tähtaeg, millest veel osa teha, aga kogu hommikupooliku täidavad koosolekud. Eile sain teada, et esimene toimub mitte haldusosakonna majas, vaid inimene tuleb muu asjatoimetuse pärast minu majja ja astub läbi. Ta astub läbi 10 minutit varem ja koosolek kestab tunni asemel 20 minutit. Seega on ajavõit 50 minutit, mil valmib nimetatud töö. Teine koosolek on teemal, kus arutatakse asju, mille kohta saatsin oma arvamuse kirjalikult juba märtsis. Seega ei ole minu kohalolek otseselt vajalik ja saan ka sealt tulema.

„South Parkil” on juubel, Eesti kella järgi öösel näidati 200. osa. Väga keeruline tegevustik ja kohal on enamik tegelasi, keda 14 aasta jooksul pilatud, sh äratatakse ellu ka hiigelrobot Mecha-Barbara Streisand.

No comments: