29.4.06

L, 78. päev: kardinad

Hommikul uni, kuidas maal on suur tulekahi ja naabrimaja läheb põlema. Lõõsk on nii suur, et tuletõrjel ei ole enam midagi teha. Tõttame naabritele appi ja asume kastma nende kuuri, et see tuld ei võtaks, sest sealt võiks tuli kanduda meie majani. Siis saame aru, et võime ju minna ajas kaks tundi tagasi, kui naabrimaja veel ei olnud tuld võtnud, ja edasist sündmuste käiku muuta: näiteks eemaldades akende juurest tuleohtlikud esemed ja asetades kõikjale valmis veeämbreid.

Edasi vist samas unes, et rändan koos venna ja hea sõbraga rongis ning vend tahab pakkuda mu sõbrale valge šokolaadiga kaetud suurt pähklimuna, sõber šokolaadi ei taha, vend proovib šokolaadi pealt ära süüa, saab noomida. Ka selles unenäos on väga palav.

Selgub, et kell on kaheksa ja päike paistab mulle otse näkku. Veidi aja pärast paistab päike ka otse kraadiklaasile, see seletab, miks on päeval olnud suurim toatemperatuur viimasel ajal nii 28–29 kraadi. Otsustan hankida magamistuppa kardinad ja mõõdan akna laiuse ära.

Pesen pesu.

Ilm on ilus päikseline, kuigi ilmaennustus on lubanud vihmasadu. Pilved siiski on ja pealegi kahtlased. Jahe on ka, kümme kraadi ainult. Sõidan bussiga linna, meenus, nagu olnuks kuskil raamatukogu. Aga ei leia. Vaatan raudteejaama juures busside sõiduplaani (ja jäädvustan selle fotograafiliselt), matkarajad kutsuvad! Kella kolmveerand kahe paiku sajab ühest tumedast pilvest umbes minut aega lund, helbed sulavad maapinnal kohe. Raudteejaama vastas olev kraadiklaas kukub selle aja jooksul terve kraadi.

Siis Kõrgmetsa ehitustarvete poodi, kus jalutan kõigepealt aiakaupade osakonda, et äkki on seal kunstlilli, hea hooletu rõdule kasti panna. Aga ei ole. Seejärel kardinate riiuli juurde. Kõige mõjusamad oleksid alumiiniumist ribakardinad, aga need maksavad siinkandis hingehinda. Pealegi on aken nii lai, et kardin peab tulema kahes osas. Silm jääb pidama rullkardinatele, mis on poe eelseisva ümberkorralduse auks umbes viis korda alla hinnatud. Tore-tore.

Tegelen kogu õhtu laest vanade ribakardinakonksude eemaldamisega (leian, et kardinapuu kohal on laes puitlaastplaat, tore, ei pea betooni auke puurima, saab hakkama taskunoa naaskliga). Ebameeldiv on muidugi mitu tundi pea kohal laes õiendada, aga mis parata. Õnnestub isegi ühe rullkardina pöörlemissuuna muutmine, et pael ei oleks keset akent.

Õhtul DVD pealt satiirifilm Natural Born Killers. Mäletan, kui see oli veel täitsa uus film (1994) ja ma seda kinos nägin (samal päeval, kui algas esimene Tšetšeenia sõda: õhtul öeldi telekast uudis, et "tudmatud lennukid" pommitasid Groznõid); ning kuidas umbes kaks kuud hiljem juhtus tudengite filmiklubis arutelu teemal, kumb on parem film, kas Natural Born Killers või Schindleri nimekiri. Minuarust on juba selline küsimus kohatu.

No comments: