9.5.19

N, 4349. päev: külalisega linnas

Alles eile nägin jaama bussipeatuses silti, et täna sõidavad bussid pühapäevase graafiku järgi, sest ootamatult on Euroopa päevast tehtud riigipüha.

Linnas, kus läheb veidi rohkem aega kui plaanitud: lift, vanim kirik, linnus, all-linn, teine lift, Põhiseaduse plats, katedraal, loss, siis läheb E koju, me käime külalisega söömas (nähes, kuidas kl 14.00 lõunatajad haihtuvad; kaotan mõneks minutiks vihmavarju, mis on kohviku 3. korrusel uhkes üksinduses täpselt samas kohas, kuhu poolteist tundi varem jätsin).

Linnamuuseum (hästi värvitud mundritega figuurid) ja ajaloomuuseum, mille alumisel kahel korrusel (vanem ja keskmine kiviaeg) ei ole ma kunagi varem käinud. Head maketid. Seda ajutist näitust, mille plakati järgi kuulutasin, et sinna me lähme, ei leia; lohutan, et seda on selles muuseumis juhtunud ennegi.

Rooma muististe korrusel pildistan kaunis kirjas raidkirju ja täheldan, et isik, kes punase värviga on tähekujusid rõhutanud, ei ole teadnud, et klassikalises Rooma suurtähtkirjas, n-ö Traianuse samba kirjas, ei ulatanud P-tähe paun tähesambani: värv ulatub, Rooma-aegne raidsüvend ise mitte. (Siinkandis on kondiiter P., kelle logol on nimi on klassikaliste ladina suurtähtedega, mõnel tema sildil ja autol (ta käib hommikuti kontori ees võileibu müütamas) on P-täht lahtise paunaga, et ilus vaadata kohe.)

No comments: