22.1.16

R, 3140. päev: elutuppa saab valgus

Karja mees rahvarõivais,
1870–1885 (Foto E. Allas, katkend)
Ükspäe olla Rehepaps Airlines saanud juba esimese lennuki (Imbi, teine tuleb Ärni), lennusaatjate mundril on – nagu pärismaalastel ikka – niineseelik rahvariidemustris vöö, väidetavasti Muhu mustris. E pakub, et parem võiks olla kogu Muhu naise peorõivas, rohkesti litrite ja mustritega kirjatud kõrge tanuga; mina pakun, et võiks olla jah Muhu, aga autentne etnograafiline, sest Muhu autentsed rahvarõivad olid sel ajal veel olemas, kui sinna jõudis fotograafia. Maakondliku koguteose „Saaremaa” ühes köites kahest on näiteks lõbus foto, kuidas Karja kiriku kiviaia juures seisab kolm habemes vanamehenässi, kõigil rahvariidekuued seljas ja torukübarad peas.

Puurin lakke veel kaks auku. Lae betoon on üldiselt ülikõva, kõvem kui lambijuhtmete juures, ennemini läheb trelli padrunis puur paigast kui tekib lakke vajaliku sügavusega auk. See selgub muidugi alles siis, kui augud on juba puuritud ja üritan toppida auku tüübleid. Üks läheb, mõningase veenmise peale (haamriga), teine läheb natuke, lõikan otsa ära, aga kruvi ei pea. Tuleb kleepida epoksiidkitiga. (Mis meenutab kunagises korteris juhtunut, kuidas – kui õigesti mäletan – oli eelmisel omanikul pandud vannituppa uusi torusid, puurides selleks läbi põranda uued augud, ülemiselt korruselt allapoole, ja kohast, kus algul prooviti, oli meie vannitoa laest irdunud umbes nelja rusika suurune kamakas ning laes haigutas suur auk, torud ise olid pandud teise nurka. Seda kinni mätsida muud moodi ei saanud, kui tuli puurida laebetooni (mis oli Mustamäel küll palju pehmem kui Kõrgmetsas) hulk auke ja tüübeldada neisse pikki roostekindlaid kruve, nende vahele traati ka, need siis kandsid pahtlit või mida iganes ma lakke mätsisin. Sellest fotosid kahjuks ei ole, nagu on keerukast kilest ja teibist kaadervärgist, mis suunas ülemisest korterist mööda torusid üsna nobedasti tilkunud vett meie pesumasinast mööda vanni.)

Päeval on koletu libe. Õhtul panen valgusti lakke, ühendan juhtmed ning keeran paika pakist lambid ja kuplid. Selgub, et 6 lambist 3 ei põle. /()"/!/"!, mõtlen, ja veel mõtlen, et aga LED-lambil otseselt katkiminevaid osi ju ei ole. Proovin lampe pesade vahel vahetada – teises pesas põlevad. Proovin pingeindikaatoriga, kas pesa põhjas faasiklemmil voolu on – on. Seega tuleb kangutada pesa faasiklemmi väheke ettepoole ja valgus saab ka elutuppa.

No comments: