14.1.16

N, 3132. päev: teater

Kella veerand kahest lumi, maa puhta valge, kardame liikluskaost. Muidugi lootsin olla mugav ja mitte veeta tervet tööpäeva teatririietes, nii et pean lahkuma töölt võimalikult vara, et saaks hädakorral kodust läbi ka jala (töölt kuju tund, teatrisse teine tund). Kell 14.21 saabub Ojakohina tänavale lumesahk. Teatris olen tund aega enne etendust, E ei saa tulla, olen üksi. Kolmas rida on just paras: näen lavale ja lava näeb mind. Palju koolilapsi. Etendus on vana klassika, mida eelmine kord nägin umbes V klassis ja seepärast, et selle kummagi vaatuse lõpus ilmuvat poisikest mängis klassivend. V klass on minimalistliku maailmaklassika jaoks – eriti kui see oli ka lavastatud minimalistlike vahenditega – selgesti liiga vara, nii et me igavlesime mõlema vaatuse lõpuni, et näha klassivenda. Pärast näidati sama tükki ETV-s, ma muidugi enam ei vaadanud, mis oli täitsa tore, sest E vaatas ja talle jäi mulje, et see on raske jamps. Mis tunne nüüd haihtus – maailmaklassika ikkagi! –, eriti kui olin täheldanud, et saalis on pooled kohad vabad, küllap saab teiseks etenduseks reedel kassast uued piletid.

Tükk on kohalikus keeles, aru saan umbes poole (reedel ülejäänust veel poole), ja see on üldkokkuvõttes väga avardav kogemus. Eemalt näeb rootslastest rühmakaaslasi, aga ühtki muud teist ega varasemat rühmakaaslast ega õpetajat ei näe.

Peale selle on ka näitlejatöö väga hea, eriti see vanatädi, kes mängib Pozzot, ja see noorik, kes mängib Luckyt.

* * *

Aga pärast õhtul saan kust mujalt kui FB-sabast teada, et Venemaa aastatepikkune tegevus Süüria diktaatori toetamisel (varem poliitiline, praegu sõjaline) – mille otsene tulemus on praeguseks 4,4 miljonit riigist lahkunud ja 6,5 miljonit riigis olevat sõjapõgenikku – on tingimata vajalik tsivilisatsiooni säilitamiseks Süürias. Block, mida olnuks selle ibasuu tõrjumiseks vaja juba ammu. Andku päkapikk-keisrile vaarao Amenhotep IV kuninglikust epiteedist rida „vägev on ta käsi, kui ta tapab Aasias” (kes veel ei tea, siis Süüria on Aasias – Eestis on levinud väärarvamus, nagu olevat Süüria Aafrikas).

No comments: