27.5.15

K, 2921. päev: laadimisest

Mu siinmaa telefonil on uus idiootne komme: juhe on taga ja laadimislamp põleb, aga mõnikord tegelikult ei lae, laeng hoopis väheneb (sest kodus on wifi ja telefonile on öeldud, et kui juhet taga ei ole, ära wifisse mine). See kõik kusjuures nii, et telefon ripub rõhtsas asendis oleva pistiku otsas õhus (põrandal on Gorillapod, selle küljes on klambriga juhe). Rääkimata telefoni väga halvast kombest, et muidu püsib aku hommikust õhtuni laetud, aga pruugib mul lõuna ajal korraks feisspukki vaadata (ma seda tööarvutist ei vaata, põhimõtteliselt) ja pärast see mitte kinni panna, vaid niisama ekraan pimendada, kaob laeng tunni jooksul. Aku tühjeneb tavaliselt äkki, et on ikoon umbes 40% peal, siis äkki tuleb teade, et 15% alles, lae, siis kohe järgmine, et 9%, siis kohe, et 5% ja siis – enne kui jõuan haarata lisaaku ja ühendada selle juhtme asendisse, et see ka laeks – tuleb teade, et Android toimetab midagi, ja siis ekraan kustub ja siis läheb telefon lendu. Aga ta raisk on väike, kerge ja tugev ning jääb terveks.

Rääkimata mõlema mobiili halvast kombest, et nad lülitavad end mõnikord ise välja, tavaliselt ka uuesti sisse, aga mitte alati. Mul on äratus pandud nii, et lauatelefon hüüab viis minutit varem kui mobiilid; ükshommik imestan, et miks mobiilid ei hüüa – aga need on mõlemad väljas. Kusjuures üle-eelmine telefon, mille marki enam ei mäleta, aga mida kasutasin siinmaa telefonina umbes 2007 ja kus oli täitsa hea kaamera, oli sihuke, et selle äratus tuli ka väljalülitatud telefonist, kui äratust ei olnud maha võetud ega akut tagant, mida vähemalt korra sai kuulda ka lennukitäis rahvast, kui lennuk ruleeris starti.

Rääkimata sellest, et lauatelefoni mõlema toru akud on üsna surnud, aga need kustuvad mingi hoiatuseta ja äkki.

Ja läpakas ka. Selle algupärase alaldi arvutipoolne pistik oli saanud paljude pakkimistega kannatada, sinine tuli ei põlenud juba mitu aastat, aga pärast viimast Eestis-käiku ei tundud läpakas enam ära, et see on tema marki alaldi ja sellelt saab ka laadida. Kui juhe oli taga, töötas ilusti (peale läbilõikava piiksatuse käivitumisel, et vale alaldi, mis me teeme), aga päev-päevalt edasi märkasin, et aku laenguprotsent muudkui väheneb pisitasa, vbl käivitumisel võtab mingi hetk voolu akult. Nii et terendas oht, et kui aku on tühi, siis äkki enam ei käivitu. Olin uue alaldi tellinud, aga see muudkui tuli ja tuli, nii et lõpuks laenasin E alaldit, kui ta enda arvutit ei kasutanud, ja laadisin sellega. Siis saabus uus alaldi ja see töötas suurepäraselt tervelt kaks nädalat kuni tänaseni, mil jällegi kõlas kurjakuulutav piiks ja tuli teade „mis me teeme”. Aga sinine tuli veel põleb ja loodetavasti oli juhe ainult pahasti pesas. (Krt, kirjutasin esti valesti, aga tabavalt „pahasti pees”.)

No comments: