31.3.15

T, 2871. päev: veel ei ole 1. aprill ehk meenutame Avogadro arvu

Juhuslikult satun peale sellise suurusjärguga lollusele, et seda ei saa jätta ei enda teada ega vaikselt ära õiendada, vaid mis väärib suure kirjaga häbiposti panemist: Euroopa Liidu õigusaktid räägivad eesti keeles „homöopaatilistest ravimitest”. Samad õigusaktid räägivad nendest muudes keeltes ikka kui ainult preparaatidest, nagu teeb ka Eesti ravimiseadus (§ 7), aga keegi mõtlemisvõimetu „ilusa eesti keele pooldaja” on tekitanud eesti teksti ravimid ei millestki. Naerge, naerge, see on just õige koht.

Asja täpsem järeleuurimine selgub, et lollus on lahti läinud juba Estermist, kus on kahes kirjes (siin ja siin) moonutatud allikaviidet – üht arstide silmis naljaraamatut, aga mis tegelikult osundatud kohas (lk 267) ravimeid ei maini, ega.

Asjaolu, et Hahnemann ei teadnud midagi Avogadro arvust (link), võib talle kergesti andeks anda, sest Hahnemann ilmutas oma teooriad kõige varem 1796 ja kõige hiljem 1810 (allik), aga Avogadro enda avastuse alles 1811 (allik). Konstant sai Avogadro nime alles palju hiljem ning ka tähtsust mõisteti alles takkajärele. Ülal viidatud esimene allik jutustab ka, et 1803 arvas Hahnemann, et paljusid haigusi tekitab kohv, kuid hiljem mõtles ringi. Nali selles, et homöopaatilised preparaadid kasutavad lahjendusi kuni 10-400 (allik), aga vaadeldavas universumis on aatomeid ainult 1080 (allik) ehk siis toimeaine ühe molekuli omandamiseks on vaja manustada preparaati mitte kolm tilka, vaid 10320 universumitäit (üks ja neli rida nulle).

No comments: