6.7.10

T, 1336. päev: hübriidpapagoi

Uisutama ei jaksa minna, magan parem tunnikese kauem.

Õhtul panen pildiaarhiivi piltidele märksõnu ning et vahe puna-aara ja rohetiib-aara vahel läheb järjest segasemaks (mõlema kere, pea ja saba on punased ja mõlemal on tiiva peal rohelist – teisel kindlasti, esimesel individuaalne), siis võtan ette ja teen asja omale selgeks. Selgub, et lähima loomaaia papagoietenduses rulluiskudega ja tõukerattaga sõitnud ning liumäest laskunud oranži kõhuga lind oli hoopis ararauna ja rohetiib-aara hübriid! Ülevaatlik loetelu:

Rohetiib-aaraRohetiib-aara (Ara chloropterus, ingl Green-Winged Macaw): ülanokk pealt sarvevärvi, servadest must; alanokk must; kere alapool punane, pea punane, tiivad pealt sinised ja rohelised; tiibadel kollast ei ole; silma ümbruses väikesed punased suled.
Ararauna ja puna-aaraPuna-aara (Ara macao, ingl Scarlet Macaw): ülanokk pealt sarvevärvi, servadest must; alanokk must; kere alapool punane, pea punane, tiivad pealt sinised, punased ja kollased, võib olla ka rohelisi sulgi (individuaalne). Silma ümbrus ainult valge. See, kes etendusel lendab.
Ararauna (Ara ararauna, ingl Gold-and-Blue Macaw): nokk must, kere alapool kuldkollane, tiivad sinised, pea sinine, silma ümbruses väikesed mustad suled, laup roheline.
Ararauna ja rohetiib-aara hübriidRohetiib-aara ja ararauna hübriid (Ara ararauna × chloreopterus, ingl Harlequin Macaw): ülanokk heledam, alanokk must; kere alapool oranž, pea kirju (roheline/punane), tiivad pealt sinised ja rohelised, silma ümbruses väikesed mustad suled.
Soldataara
Soldataara (Ara militaris, ingl Military Macaw): üldiselt roheline, laup punane.

No comments: