7.11.08

R, 837. päev: siis, kui aovalgus kaob ja päev raugeb, valge tuhk katab kaminas söed

Prantsuse keele esimeses pooles lahtub peaaegu kuu aega püsinud arusaam, et seekordne kursus on parem kui eelmised. Nimelt jõuab ka see kursus kaudse kõneni. Tegin hommikul kodutöid ja seal oli taas järjekordne grammatikaraamatu „täida lüngad” tüüpi ülesanne, kus üldiselt ei saa ma aru, mida tahetakse või mis puudu on. Grammatikaraamatu lisas on õiged vastused, aga ega siis neid lihtsalt ümber kirjutada saa. Tulemus on selline, et mul on õiged 15% enda peaga kirjutatud vastustest. Kontrolltöös saaks selle eest ainult paar punkti.

Teises pooles on teise tšehhi kord rääkida oma kodumaast. Ta kõneleb maailmakuulsatest Tšehhi kaubamärkidest nagu Pilseni õlu, Škoda ja Tatra autod ning Bata jalatsid. Ning paraku ka „köharohi” Becherovka, milles küll sisaldub salajase retsepti järgi arvukalt ravimtaimi ja küllap ka lihtsalt umbrohtu (arvestades, mis koguses seda toodetakse), aga mille toimeained mu arust on ikkagi etanool ja platseeboefekt. Meenub Šveitsist tšehh, keda tabas suusanädala alguses lumepimedus ja kes ravis seda seespidiselt Becherovka abil. (Kui arvestada, et lumepimedusega kaasneb silmavalu ja et etanool on valuvaigisti, siis täitsa õigesti tegi.) Pudelis (38%) on pool liitrit, topsid on 150 ml kohvitopsid ja inimesi on koos õpetajaga 9. Igatahes lööb see II poole üpris sassi, isegi õpetaja õhetab ja lausub, et prantsuse grammatika keerukamad vigurid käivad talle ajutiselt üle jõu.

Saame teada, et Ferdinand Porsche olnud tšehh. Ükski kolmest tšehhist ei tea, mida tähendab teise kuulsa Tšehhi õllesordi „Gambrinus” nimi. Nad ilmselt ei ole kunagi koostanud õlleviktoriini küsimusi ega lugenud Pätsu-aegset tudengisõnastikku.

Lõunal kõnnin kuvarit otsides läbi mitu kesklinna elektroonikapoodi. Tööl automaadist kakao, mis peletab köharohu järelmaitse. Acquired taste, tõesti.

Naabertoa lätlasel on kõrvaklapid peas ja ta laulab. C algul arvab, et äkki laulab koristaja, ja käib vaatamas.

Õhtul töötab läpaka kuvar poolteist tundi. Siis pilt, õigemini taustavalgus kaob. Kujutis on pisut näha, saan häda pärast jätkata lauavalgusti (10 cm kauguselt) ja otsmikuvalgusti (20 cm) valgel. Probleem on selles, et pimedal ekraanil ei taha kursor hästi paista.

Olen leidnud pilditöötluseks sobivate kuvarite nimekirja ja prindin selle välja. See on 8 pt kirjaga ja kahes veerus pisut üle 2 lk pikk.

No comments: